Jaunajā Teikā notiks pirmais ģimeņu folkfestivāls

© Publicitātes foto

Rīgas Ģimenes mēneša laikā, 18. maijā, Jaunajā Teikā notiks pirmais ģimeņu folkfestivāls “Taka”, savienojot tradicionālo pasauli ar laikmetīgo pilsētvidi.

Festivāla “Taka” kulminācijā multifunkcionālajā centrā “Fantadroms” izskanēs lielkoncerts “Kur es saucu, tur skanēja!”, kurā caur režisora Oskara Pētersona un mākslinieciskās vadītājas Asnates Rancānes veidoto koncepciju varēs sajust vasaras sākuma dabas burvību un folkloras skanisko bagātību. Savukārt visas dienas garumā koncertos uz “Strūklakas skatuves” būs dzirdami tādi etno mūzikas ansambļi un izpildītāji kā “Garataka”, “Vilkači”, “Grodi”, “Banga”, “Suitu sievas”, Ansis Bētiņš un Artūrs Čukurs, “Dārdi”, Upītes folkloras kopa, Nila Īles etnoperkusiju grupa “ZemeDunn” un citi.

Festivāla idejas autore un rīkotāja Asnate Rancāne ir pārliecināta, ka tieši kopā ar ģimeni folkloru piedzīvot ir visjēgpilnāk: “Rīgā dzīvo trešdaļa Latvijas ģimeņu, un tieši ar ģimeni piedzīvot folkloru ir visbrīnišķīgāk. To es redzu savā ģimeņu folkloras studijā “Garataka”, un to mēs ar “Garataku” vēlamies parādīt arī pārējām Rīgas ģimenēm. Mums apkārt ir tik daudz jaunu un talantīgu etno mūziķu, tradīciju pētnieku un praktiķu, kas gatavi dalīties ar savu pieredzi un zināšanām! Tas viss mūs bagātina kā indivīdus, kā arī stiprina un vieno kā ģimenes un sabiedrību kopumā.”

Sadarbībā ar sarunu ciklu “Aīdas istaba” norisināsies “Domnīca”. Tajā varēs izzināt visu svarīgo par cilvēka mūža godiem: sarunas būs par piedzimšanu un krustabām, seksualitāti un auglību, kāzu godiem un bērēm. Sarunās piedalīsies dažādu jomu speciālisti, bet sarunas “Domnīcā” vadīs LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece, folkloriste Aīda Rancāne.

Festivālā sešās aktivitāšu teltīs varēs izmēģināt kāzu un krustabu rituālus, iegūt praktiskus padomus un dziesmas Jāņu svinēšanai, iemācīties dančus, izmēģināt kādu mūzikas instrumentu, kā arī ļauties azartam prāta spēļu turnīrā. Visas dienas garumā notiks arī tirdziņš.

Izklaide

Pēc sensacionālās uzvaras Eirovīzijā šveicietis Nemo ar saviem koncertiem ir uz izķeršanu – pie mums viņš iepriekš bija pieteikts ar koncertu nākamā gada 10. aprīlī koncertzālē “Palladium”. Taču izrādās, ka viņš Latvijā viesosies jau krietni ātrāk – tūlīt, tūlīt Laimas Vaikules organizētajā festivālā!

Svarīgākais