Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Izklaide

Izveidota Latvijas Radio lietotne ar vairāk nekā 400 klausāmpasakām

© Publicitātes foto

Ņemot vērā sabiedrības pieprasījumu pēc audiosatura bērniem, Latvijas Radio ir izstrādājis jaunu mobilo lietotni – „Latvijas Radio pasakas”, kur mūsdienīgā veidā apkopotas vairāk nekā 400 pasakas par visdažādākajām tēmām. Lietotne pieejama latviešu valodā un lejupielādējama bez maksas.

Pirmās audiopasakas Latvijas Radio ieskaņojis jau pirms 60 gadiem, un tagad tās klausītājiem būs pieejamas vēl ērtākā formātā. „Latvijas Radio digitālās auditorijas dati uzskatāmi parāda, ka bērnu saturs, tostarp pasakas, ir ļoti pieprasīts lietotāju vidū. Datu analīze par satura straumēšanu trešo pušu platformās liecina, ka bērniem veidotais audio saturs ir raidierakstu topu pirmajās vietās. Piemēram, straumēšanas platformā “Spotify” patērētākais Latvijas Radio saturs ir „Labu nakti - pasakas,” stāsta Latvijas Radio valdes locekle programmu un pakalpojumu attīstības jautājumos Ieva Aile.

Pasaku lietotne ir pielāgota tā, lai būtu ērti lietojama un droša arī pašiem mazākajiem. Pasakas iespējams meklēt pēc autora, nosaukuma, teicēja vai kategorijas. Tāpat savas mīļākās pasakas iespējams atzīmēt ar sirsniņu, lai tās būtu ērti klausīties arī atkārtoti. Lietotnē pieejamas gan dažādu tautu pasakas, gan latviešu un cittautu autoru oriģinālpasakas.

„Pasakās ir ļoti liela daļa patiesības un dzīves gudrības, un esmu pārliecināta, ka bērni pasakas saprot labāk nekā pieaugušie. Pasakām pēc savas būtības ir arī terapeitisks raksturs - iziet cauri dažādiem etapiem, lai nonāktu pie laimīgām beigām. Pasakām ir nezūdoša vērtība - tajās slēpjas burvība noticēt, pat ja tās ir tikai pasakas. Tieši tādēļ nav pārsteigums, ka bērni tās joprojām klausās. Šogad Latvijas Radio ik vakara pasaciņa „Labu nakti - pasakas” atzīmē jau savu 60. dzimšanas dienu,” norāda Latvijas Radio „Radioteātris” vadītāja Māra Eglīte. Viņa iesaka pasakas klausīties kopā ar bērniem un izskaidrot un pārrunāt dzirdēto. „Pasakas ir tiltiņš starp bērnību un pieaugšanu, kas būtībā pavada visu dzīvi.”

Lietotnē „Latvijas Radio pasakas” pieejamas vairāk nekā 400 pasakas, kas īpaši piemērotas ir 2 līdz 8 gadus veciem bērniem. Pasaku klāstu plānots papildināt piedāvājot arvien vairāk mūsdienu autoru darbus.