Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Izklaide

Vairāki simti Īrijas mākslinieku aicina boikotēt Eirovīziju

© AFP/Scanpix/Leta

Vairāki simti Īrijas mākslinieku pirmdien aicināja šīs valsts pārstāvi Eirovīzijas dziesmu konkursā būt "vēstures pareizajā pusē" un boikotēt šo konkursu tāpēc, ka tajā piedalās Izraēla.

"Mēs lūdzam jūs izstāties no 2024.gada Eirovīzijas, lai uzklausītu palestīniešu aicinājumu boikotēt šo konkursu Izraēlas dalības dēļ," teikts vēstulē, kuru parakstījuši vairāk nekā 400 Īrijas mākslinieku.

"Piedaloties Eirovīzijā, jūs atbalstīsiet apspiedēju," teikts vēstulē.

Vēstulē tika norādīts uz tādiem īru māksliniekiem un mūziķiem kā repa grupa "Kneecap", kas martā izstājās no SXSW Mūzikas festivāla ASV, protestējot pret ASV armijas atbalstu šim pasākumam.

"Jums ir izvēle būt vēstures pareizajā pusē un tikt pieminētai kā sirdsapziņas māksliniecei, kas genocīda laikā izvēlējās nenodarīt ļaunumu, patiesi atbalstīt apspiestos," teikts vēstulē, vēršoties pie īru dziedātājas Bambie Thug, kas Eirovīzijā uzstāsies ar dziesmu "Doomsday Blue".

"Es atbalstu katru, kas boikotē. Es domāju - ja es nebūtu konkursā, es arī boikotētu," Bambie Thug piektdien paziņoja kādā čata šovā.

"Bez mūsu grupas, kas atbalsta palestīniešus, būtu mazāka konkurence otras puses (Izraēlas) uzvarai un mazāk solidaritātes," sacīja 31 gadu vecā dziedātāja.

Pirmajā no abiem pusfināliem 7.maijā Īrijas pārstāve sacentīsies ar Ukrainas, Kipras, Polijas, Serbijas, Lietuvas, Horvātijas, Slovēnijas, Islandes, Somijas, Portugāles, Luksemburgas, Austrālijas un Moldovas pārstāvjiem.

Eirovīzijas fināls notiks 11.maijā Zviedrijas pilsētā Malmē.