Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide

“Rokupācijai” atkārtots izdevums ar Baušķenieku trumpī

© Publicitātes foto

Šo sestdien, 13. aprīlī, mākslas centrā “Noass” notiks rokpublicista Ulda Rudaka grāmatas “Rokupācija” atkārtotā izdevuma prezentācija, kas tiks vainagota ar Ingus Baušķenieka koncertu.

Par Ulda Rudaka grāmatu viss vienkārši - viņa “Rokupācija” pirmoreiz izdota 2008. gadā, bet tagad piedzīvos savu atkārtoto izdevumu. “Grāmata stāsta par latviešu un ne tikai latviešu mūzikas vēsturi caur autora personīgo pieredzi no bērnības līdz žurnālista gaitām, iekļaujoties Latvijas mūzikas vidē ne tikai pildot savus darba pienākumus, bet arī ar milzu interesi un entuziasmu metoties iekšā rokenrola dzīvesveida virpuļos, no kuriem tikt ārā nemaz nav iespējams pat sasniedzot brieduma gadus, kad parasti pieņemts nākt pie prāta un piebremzēt.”

Grāmatā aprakstīti notikumi līdz 21. gadsimta pirmajai desmitgadei, kamēr vēl nebija ieskrējies interneta laikmets, kurā Uldis turpinājis “Rokupācijā” iesākto, veidojot “Radio NABA” raidījumus “Zibens pa dibenu” par nozīmīgākajiem latviešu mūzikas ierakstiem, joprojām veidojot intervijas, rīkojot festivālu “Kartupeļpalma”, kā arī “izmantojot sociālo tīklu sniegto iespēju savas sajūtas un novērojumus paust negaidot, kamēr kāds tos apkopos un publicēs.” Ņemot vērā pozitīvās atsauksmes par “Rokupāciju” un pieprasījumu, to nolemts izdot atkārtoti - ar citādu vāku un ilustratīvo materiālu, bet ar to pašu teksta saturu.

Grāmatas atkārtotā izdošana tiks stiprināta ar koncertu. Tā ievadošajā daļā spēlēs grupa “Trīsas” (tai 2023. gadā esot iznācis debijas albums “Kaut kur kāds”), kas tiek raksturota kā “trīs meitenes, trīs sintezatori un neizsmeļamas skaņu variācijas”, tomēr klausītāji nenoliedzami visvairāk gaidīs “Ingus Baušķenieka un Draugi” uzstāšanos. Šis projekts ir “mūziķu grupa, kas tika izveidota 2023. gada vasarā ar nolūku atskaņot dzīvā veidā Ingus Baušķenieka daudzu gadu gaitā pašsacerēto repertuāru, kas pazīstams ticis tikai ierakstos.” Īstenojot visai komplicētos aranžējumus, nācies pieaicināt itin plašu draugu loku - grupā šobrīd muzicē septiņi cilvēki. Tie ir: Ingus Baušķenieks - balss, sintezatori, sampli, bass, Fabiass Nils Īle - bungas, sampli, Ērika Tālberga - bass, Ričards Dauksts - ģitāra, Uģis Vītiņš - sintezators, Andris Gauja - sampli, ģitāra, balss, Austra Aizpuriete - balss.

Programma tiek pakāpeniski paplašināta, iekļaujot arvien vairāk saistošas un savdabīgas mūzikas.