Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Oranžās brīvdienas – “Ārā”

© Publicitātes foto

Neilgi pirms sava gaidāmā lielkoncerta “Palladiumā” uz savas pirmās vinila plates prezentāciju Kaņepes kultūras centrā interesentus aicināja turbofolka jeb balagānpankroka grupa “Oranžās brīvdienas” – pirmais stilistiskais apzīmējums ir viņu pašu jau pirms daudziem gadiem izdomāts, bet otrais – tagad piedāvātais. Plate, tāpat kā abi iepriekšējie OB studijas albumi “Spīd” (2012) un “Tilti” (2015), izdota sadarbībā ar izdevniecībām “Naba Music” un “Melo Records”.

Kopumā platē iekļautas desmit dziesmas, no kurām praktiski visas jau ir dzirdētas (sešām ir pat uzfilmēti videoklipi) - šo varētu dēvēt par tādu kā OB pēdējās astoņgades dziesmu apkopojumu.

Arī OB līderis un dziesmu autors Ints Ķergalvis jeb Speiss piekrīt, ka “Ārā” ir šā brīža OB veikuma esence: “Tas domāts mūsu īstenajiem daiļrades cienītājiem, tāpēc arī izdots vinila formātā. Dāvana katram OB fanam - pat tad, ja nav plašu atskaņotāja. Tā ir relikvija, mākslas darbs. Vinils ir klasiska vērtība, un viss liecina, ka tā loma mūzikas cienītāju vidū tikai aug.”

Klausoties albumā iekļautās dziesmas, ar tādu kā pārsteigumu pieķer sevi pie domas, ka klausies, klausies un - tās visas patīk! Kā OB to panāk, nudien nav skaidrs, bet, piemēram, jaunākais singls “Zirgspēki” iesākumā šķiet vienkārši laba un enerģiska dziesma, bet pēcāk tā nav izdabūjama no galvas ne ar kādiem spēkiem. Savukārt iepriekš dzirdētās dziesmas ieguvušas jau teju vai kulta statusu, piemēram, himniskajai “Debesis vaļā” straumēšanas lietotnē “Spotify” ir ap 860 000 klausījumu - baiss cipars! “Mazo cilvēku vārdā”, “Es tevi uzsperšu gaisā”, “Sadosimies rokās”, “Atkal Tavs”, “Rozā ķepiņas” (mazliet pamainītā albuma versijā), “Gārņi un šakāļi”, “Sacirsta sirds” utt. - sauc, kuru dziesmu gribi, visi hiti! Tiesa, ņemot vērā, ka šīs dziesmas radušās dažādos laikos, tad pēc savas noskaņas tās dažbrīd absolūti neiet kopā (piemēram, “ķepiņas” ar “Sadosimies rokās”), taču tas ir sīkums - tā tas dziesmu izlasēs notiek.

Plates nosaukumam “Ārā” ir vairākas nozīmes. “Vispirms jau pats albums beidzot iznācis fiziskā formātā. Esam iesoļojuši jaunā OB attīstības posmā. Savukārt nosacītā albuma tituldziesma “Zirgspēki” aicina laist zirgspēkus ārā un izmantot pieejamo potenciālu, lai kaut ko sasniegtu vai paveiktu. Kur un kādā veidā, tas, protams, katra paša ziņā, taču līdzīgs ir arī albuma moto,” prāto Speiss.

Oi, prātojot par plati, gandrīz piemirsās atgādināt par oranžā ansambļa pastāvēšanas 24 gadu jubilejas lielkoncertu. Tātad - šo sestdien, 23. martā, koncertvietā “Palladium”, Rīgā. Nāciet un labs garastāvoklis garantēts! “Pat ja viss ir pakaļā / Mūsu atbilde vienmēr būs jā!” (no dziesmas “Gārņi un šakāļi”).