Andrejs Osokins atklās Robertam Šūmanim veltītās programmas tūri

© Jānis Romanovskis

Šo sestdien, 2. martā, Siguldas koncertzālē “Baltais flīģelis” pianists Andrejs Osokins atklās koncerttūri savai jaunajai programmai “Mīlestības vēstules Klārai”, kas veltīta izcilajam romantisma laika komponistam Robertam Šūmanim.

Andreja Osokina jaunā programma būs kā mīlestības duets starp Robertu un Klāru Šūmaņiem, kas tiks atklāts ar emocionāliem skaņdarbiem un aizraujošiem stāstiem gan par viņu dzīvēm, gan radīto mūziku. Virtuozi krāšņā programma pēc pirmatskaņojuma Siguldā izskanēs arī Koknesē, Alūksnē, Limbažos, Rīgā un citviet.

Pianists Andrejs Osokins: “Šūmaņa mūzika man ir īpaši tuva, jo tā ir emocionāli ļoti dāsna - piepildīta ar smalkiem dvēseles pārdzīvojumiem, skaistām melodijām un bagātīgiem kontrastiem. Šajā programmā satiksies divi radoši dižgari - ne tikai Šūmanis, bet arī viņa sieva Klāra - izcila komponiste un virtuoza pianiste. Šūmaņa mūzika, ko viņš veltīja Klārai, ir viena no kvēlākajām un dvēseliskākajām romantiskās klaviermūzikas lappusēm. Ar mūziku un stāstiem klausītājiem atklāšu viņu dzīves, talanta uzplaukumu, mīlestību un ģimeniskumu, kas izpaudīsies gan smalkā lirismā, gan bērniem veltītajos skaņdarbos. Viņu radītā mūzika savīsies kā mīlestības vēstules - brīžiem kaislīgi, brīžiem ar maigu pieskārienu, citkārt ar skumjām, asarām un prieku atklājot abu komponistu mīlas stāstu.”

Koncertprogrammā iekļauti pasaulē plaši zināmie Šūmaņa skaņdarbi “Fantāzija”, “Bērnu ainas”, “Trīs romances op. 28”, “Träumerei” (“Sapņojums”) un daudzi citi, kurus komponists radījis kā mīlestības vēstules Klārai Vīkai laikā, kad abiem tika liegts precēties un viņi bija spiesti dzīvot šķirti. Koncertā tiks atskaņots arī Roberta Šūmaņa skaņdarbs “Veltījums - mīlas dziesma” op. 25, kuru komponists uzdāvināja savai mīļotajai kāzu priekšvakarā.

Robertam Šūmanim veltītā koncertprogramma ir jau ceturtā, kurā pianists Andrejs Osokins iepazīstina klausītājus ar kādu izcilu komponistu. Pirmā no tām tika sagatavota par godu Ludviga van Bēthovena 250. jubilejai un ar lieliem panākumiem izskanēja koncertzālēs 2020. un 2021. gadā. Tai sekoja Friderika Šopēna koncertprogramma, bet 2023. gadā vairāk nekā 16 Latvijas koncertzālēs varēja dzirdēt pianista veltījumu Ferenca Lista daiļradei, personībai un dzīvei.