Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide

Izraēlas izraudzītā Eirovīzijas dziesma izraisa plašas debates; pastāv diskvalifikācijas risks

© depositphotos.com

Dziesma "Oktobra lietus" ("October Rain"), ar kuru dziedātāja Edena Golana pārstāvēs Izraēlu šīgada Eirovīzijas dziesmu konkursā Zviedrijā, jau ir izraisījusi publiskas debates Izraēlā par tās potenciālu diskvalifikāciju, trešdien vēstīja ziņu vietne ynet.

Saskaņā ar mediju ziņām šī dziesma atsaucas uz palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" 7.oktobrī sarīkoto teroraktu, kurā tika nogalināti vairāk nekā 1200 cilvēku Izraēlas dienvidos.

Šīs dziesmas oficiāla prezentācija vēl nav notikusi. Izraēlas sabiedriskā raidkompānija "Kan" uzstāj, ka šīs dziesmas tekstu nevajag mainīt, pat ja tas maksātu piedalīšanos Eirovīzijā.

Eiropas Raidsabiedrību savienība (EBU), kas organizē šo ikgadējo konkursu, paziņoja, ka tā "pašlaik ir teksta izskatīšanas procesā - procesā, kas ir konfidenciāls starp EBU un raidsabiedrību, līdz tiks pieņemts galīgs lēmums. Visām raidsabiedrībām līdz 11.martam ir oficiāli jāiesniedz savi pieteikumi."

"Ja kāda dziesma tiek uzskatīta par nepieņemamu jebkāda iemesla dēļ, tad raidsabiedrībām tiek dota iespēja iesniegt jaunu dziesmu vai jaunu tekstu, kā to paredz konkursa noteikumi," paziņoja EBU.

Organizatori iepriekš izteicās pret Izraēlas izslēgšanu no konkursa, uz ko aicināja, piemēram, Somijas un Zviedrijas mākslinieki, Gazas joslā notiekošā kara dēļ. Organizatori uzskata, ka šim konkursam jābūt apolitiskam kā līdz šim.

Eirovīzijas konkurss šogad notiks 11.maijā Zviedrijas pilsētā Malmē.