Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide

"Zelta Mikrofonu" par mūža ieguldījumu saņems grupa "Credo"

© Rolands Šulcs

Konferenču un pasākumu centrā "ATTA Centre" 8.martā balvu "Zelta mikrofons" par mūža ieguldījumu saņems grupa "Credo", kas šogad svinēs pastāvēšanas 50.jubileju, informē balvas pārstāve Aiga Leitholde.

Muzikoloģe un žurnāliste Daiga Mazvērsīte norāda, ka grupas "Credo" dibinātājs ir basģitārists Valdis Skujiņš, kas 1974.gada 4.oktobrī sāka mēģināt ar dziedātāju Gintu Burkēvici un ģitāristu Aivaru Liepiņu. Viņiem piebiedrojās Verners Bokums, Valērijs Kosmiņins, Irēna Burkēvice - šādā sastāvā jaunieši uzstājās Liepājas restorānos.

1975.gadā tapa pirmā koncertprogramma, nākamajā gadā pilsētas skatei aparatūras trūkuma dēļ tika sagatavota akustiskā programma. No toreizējiem 13 dalībniekiem vairāki palika grupas sastāvā - Viktors Dreimanis, Raivis Krūms, Aldis Langbaums.

1979.gadā "Credo" pievienojās dziedātājs un ģitārists Guntis Veits, un beidzot oficiāli tika apstiprināts nosaukums "Credo". Tā autors ir grupas dibinātāja un vadītāja Valda Skujiņa tēvs Ziedonis.

1980.gadā "Credo" pirmoreiz piedalījās "Mikrofona" aptaujā, labāko ducī ierindojās uzreiz trīs viņu dziesmas, 3.vietu sasniedza "Ziņģe par bailēm", kam sekoja "Neko nevar skaidri zināt", kas ieguva 7.vietu, un "Kad mēs iemīlēsim", kas ierindojās 8. vietā.

Veiksmīgi komponēja ne tikai Veits, bet arī ģitārists Armands Alksnis, kas ansamblim pievienojās 1981.gadā. "Credo" ieraksti skanēja radio, tika izdotas viena mazā un divas lielās skaņuplates. Savu dinamisko sniegumu "Credo" demonstrēja koncertos Latvijā un aiz tās robežām: Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Ukrainā, Polijā, Vācijā, Zviedrijā, Gruzijā, Kongo un citviet. Viņu kontā ir rekords - 18 dienās 33 koncerti Vjetnamā, "Credo" ir aizsācēji labdarības akciju tradīcijai - 1983.gadā viņi savus klausītājus pulcēja Rundāles pils priekšā.

Astoņdesmito vidū Bokuma vietā stājās Guntars Brečs, Skujiņam pilnībā uzņemoties administratīvās rūpes, basģitāru sāka spēlēt Eduards Glotovs, kuru drīz vien uz Rīgu uzaicināja "Remix". Norlands Millers, Edijs Cionelis un Aivars Vīksna kļuva par "Credo" dalībniekiem pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās.

Savukārt 1997.gadā iestājās "Credo" renesanse, kad par godu labāko dziesmu izlases izdošanai grupa sarīkoja koncertturneju savā klasiskajā sastāvā. Kopš 1999.gada joprojām "Credo" darbojas Veits, kopā ar viņu muzicē Aivars Vīksna, Gundars Lintiņš, Guntars Endzelis, izdoti vairāki albumi.

Savu 40.jubileju "Credo" svinēja ar koncertu dzimtajā Liepājā, kurā piedalījās arī maestro Raimonds Pauls. Piecus gadudesmitus grupa priecē dažādu paaudžu klausītājus, par ko 2024.gadā tiek saņemta Latvijas mūzikas ierakstu Gada balva "Zelta mikrofons".

Nominācijas "Mūža ieguldījums" piešķiršanu izvērtē un nosaka biedrības Latvijas Mūzikas Producentu apvienības "LaMPA" kopsapulce. Savukārt "Zelta mikrofons'24" žūrijas vērtēto nomināciju saraksta labāko ierakstu piecinieki svinīgā pasākumā tiks atklāti 17.janvārī.