Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Izklaide

Festivāls “Rīgas Ritmi 2024” jau izsludina pirmos māksliniekus

© Publicitātes foto

Jau uzsākta biļešu tirdzniecība uz itāļu bandoneonista Daniele di Bonaventura un jaunās kubiešu zvaigznes Jorge Luis Pacheco koncertiem Rīgas Doma dārzā 4. un 5. jūlijā – tie notiks iecienītā festivāla “Rīgas Ritmi” ietvaros.

24. starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls “Rīgas Ritmi” nākamgad norisināsies no 3. līdz 6. jūlijam. Galvenā tā koncertvieta būs Rīgas Doma dārzs, kur 4. un 5. jūlijā notiks lielākie koncerti. Festivāla skatuves būs arī kultūras centrā “Noass”, Latvijas Radio 1. studijā un vēl citās vietās.

Pirmais pieteiktais starptautiskais mākslinieks - komponists, aranžētājs, pianists un bandoneonists Daniele di Bonaventura, kura muzikālo projektu amplitūda ir no klasiskās mūzikas līdz kino, teātra un laikmetīgās dejas uzvedumu mūzikai, pa ceļam savā “ēdienkartē” iekļaujot arī džezu un globālo jeb pasaules mūziku.

Savukārt tajā mūziķa iecienītākais stils ir tango, un tieši ar tam veltītu programmu Daniele di Bonaventura priecēs arī festivāla “Rīgas Ritmi 2024” apmeklētājus, pats diriģējot mūsu kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”. Projektā “Tango Suite” jeb “Tango svīta” Daniele di Bonaventura ir gan komponists, gan izpildītājs, gan interprets, un tas tiek uzskatīts par vienu no augstākajiem punktiem viņa karjerā.

Savukārt Jorge Luis Pacheco ir viens no vadošajiem jaunās paaudzes Kubas džeza pianistiem, kuram mūzikas kritiķi jau piedēvējuši unikālu spēlēšanas stilu un “lidojošas rokas”, kā arī īsta šovmeņa statusu. Montrē Džeza klavieru solo konkursa uzvarētājs ir arī vokālists, perkusionists un komponists, kurš sastrādājies ar daudziem mūziķu kolektīviem gan Kubā, gan ASV un vēl citās pasaules valstīs. Festivālā “Rīgas Ritmi 2024” Jorge Luis Pacheco klausītājiem sava kvarteta sastāvā piedāvās plašu muzikālo klāstu, galveno uzsvaru liekot uz kubiešu džeza labākajām tradīcijām savā ekspresīvajā interpretācijā un jaunradē.

Mūzikas festivāls "Rīgas Ritmi” ir viens no vadošajiem improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāliem Baltijā, plaši pazīstams arī Eiropā un pasaulē. Festivāla skatuves katru gadu Rīgā pulcē gan pasaulē atzītus un apbalvotus māksliniekus, gan jaunus un vēl nedzirdētus talantus. Divarpus desmitgadēs festivāls “Rīgas Ritmi” kļuvis par neatņemamu Latvijas kultūras dzīves sastāvdaļu, ierakstot Rīgas vārdu globālās un džeza mūzikas kultūras tūrisma ceļvežos. Novērtējot māksliniecisko programmu un organizatoriskās kvalitātes, kā arī nozīmību starptautiskajā apritē, Eiropas festivālu asociācija jau vairākkārt piešķīrusi festivālam prestižo kvalitātes zīmi “EFFE Label”.