Noskaidroti Latvijas jauno modes dizaineru konkursa laureāti

© pexels.com

Latvijas jauno modes dizaineru konkursa "Modes manifestācija" "Grand Prix" ieguvusi Alise Šutova no Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) ar bakalaura darba kolekciju "Turpinājums", kļūstot par vienu no divām uzvarētājām kategorijā "Bakalaura studijas", informē konkursa kuratore Dita Danosa.

Šutovas kolekcijas mērķis bija rosināt sabiedrības interesi par leģendām, pasakām un teikām. Kolekcijas centrālais elements ir digitālas apdrukas, kas radītas uz digitālām piegrieztnēm. Kolekcijā lietotie kaulu elementi uzsver cilvēku un pasaku tēlu tuvo saikni.

Otra uzvarētāja kategorijā "Bakalaura studijas" ir Madara Indriksone ar LMA modes dizaina apakšnodaļas bakalaura studiju darba kolekciju "Iekšējais bērns". Autores nodoms bija radīt sievietei apģērbu, kas raisa valkātājā prieku un atsauc atmiņā bezrūpīgo bērnību, modinot mūsu "iekšējo bērnu".

Kategorijā "Maģistra studijas" uzvarēja Marta Cimdiņa ar LMA maģistrantūras modes dizaina apakšnodaļas 1.kursa darba kolekciju "Brain Fog". Kolekcijas koncepcijas pamatā ir refleksija par informācijas pārpilnības radīto prāta miglu, kurā viegli apjukt un pazaudēties. Kolekcijā dominē minimālisms un klasika, ko papildina tumša batika.

Kategorijā "Vidējā izglītība" uzvarēja Bernadeta Beta Treija ar Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas kvalifikācijas darba kolekciju "Atspogulī". Iedvesma kolekcijai rasta sajūtās un pārdomās par pretstatu mijiedarbību vienā veselumā. Tērpiem izmantoti dažādi materiāli - kokvilna, lins, zīda organza un jaukta sastāva materiāli.

"Grand Prix" ieguvēja Šutova balvā saņēma modes mārketinga un menedžmenta divu nedēļu apmācību kursu Milānas Jaunajā mākslas akadēmijā 2024.gada vasarā. Stipendiju 500 eiro apmērā kolekcijas komercializācijai ieguva kategorijas "Maģistra studijas" uzvarētāja Cimdiņa.

Šustova un Treija balvā saņēma publicitātes rakstu žurnālā "Lilit Look", bet Indriksone - publicitātes rakstu radošo industriju komunikācijas platformā "Fold".

Konkursa finālā vērtēšana notika trīs kategorijās - "Vidējā izglītība", "Bakalaura studijas" un "Maģistra studijas" - atbilstoši studējošā izglītībai. No kategoriju uzvarētāju vidus tika nominēts viens "Grand Prix" ieguvējs. Kategorijā "Bakalaura studijas" tika nominētas divas uzvarētājas, no kurām viena ieguva arī galveno konkursa balvu.

Jauno modes dizaineru konkursa organizēšanas tradīciju 2016.gadā iedibināja biedrība Latvijas Modes palāta. Tās mērķis ir attīstīt un veicināt Latvijas modes industrijas izaugsmi, organizējot dažāda rakstura pasākumus, piemēram, modes skates, diskusijas, prezentācijas, kontaktu biržas, vienlaikus arī izglītojot plašu sabiedrību par modes ilgtspējību un atbildīgu modes produktu patēriņu.