Lietuviešu multiinstrumentālists Petreiķis jauno albumu prezentēs arī Latvijā

© Publicitātes foto

Pēc vairāk nekā trīs gadu pārtraukuma multiinstrumentālists Sauļus Petreiķis – viens no slavenākajiem izpildītājiem Lietuvā – prezentē jaunu albumu “Sapņu vārti” un dodas īpašā koncerttūrē pa Latviju, Lietuvu un Igauniju.

Pie mums Sauļus Petraiķis gan būs tikai divos koncertos, turklāt kardināli atšķirīgās vietās - 3. decembrī Lūznavas muiža, bet 4. decembrī Rīgā, VEF Kultūras pilī. Pēc tam viņa ceļš vedīs uz Igauniju, kur plānotas trīs uzstāšanās, savukārt Lietuvā paredzēti jau astoņi pasākumi ar noslēdzošo koncertu 22. decembrī Svētās Katrīnas baznīcā Viļņā, īpašā pasākumā par godu Viļņas 700 gadu jubilejai.

Albumā “Sapņu vārti” iekļauti 12 skaņdarbi, tas tiks izdots ne tikai digitālajā telpā, bet arī vinila un kompaktdiska formātos. ““Sapņu vārti” sākās ar šūpuļdziesmām, no tā arī albuma nosaukums - atsauce uz laiku, kad pēc garas dienas gatavojamies atpūtai, pārejam citā stāvoklī. Tomēr pamazām albums auga un pārvērtās par darbu, kas palīdz koncentrēties un atgriezties pie sevis jebkurā diennakts laikā”, stāsta Petreiķis un piebilst, ka “Sapņu vārti” palīdzēja viņam atrast miera stāvokli, saikni ar sevi un cilvēkiem, kurus viņš visvairāk mīl: “Bērnībā vecāki dziedāja dažādas šūpuļdziesmas. Šīs ir dažas no visspēcīgākajām atmiņām, kuras es loloju. Tagad pats dziedu šūpuļdziesmas un vakaros lasu bērniem pasakas. Pēc tam kad bērni bija aizmiguši, es pavadīju nakti ierakstu studijā, kur mēģināju apturēt trauslo brīdi, kad neviens nesteidzas. Šis radošais process, kas ilga četrus gadus, man bija kā ceļojums, lai atklātu jaunu muzikālo sevi.”

“Albuma prezentācijai pirmsvētku periods nav izvēlēts nejauši. Man ir ārkārtīgi svarīga ģimenes Ziemassvētku noskaņa - gribu tajā ieskaut visus koncerta klausītājus, lai viņi kļūst par koncerta daļu un, pašiem nemanot, būtu iesaistīti maģiskā procesā, un visa zāle varētu dziedāt līdzi. Mēs jokojam, ka mums jau ir savi Ziemassvētku klausītāji - tie, kam ir svarīgi mūs dzirdēt tieši svētkos,” stāsta Sauļus Petreiķis.

Runājot par jaunā albumu muzikālo turneju Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, Petreiķis stāsta, ka koncertos atskaņos gan jaundarbus, gan pāris senākas, māksliniekam un viņa uzticīgākajiem klausītājiem mīļas kompozīcijas. “Viena lieta ir ērti klausīties albumu mājās, bet “dzīvais” koncerts ir pavisam kas cits - tas ir daudz dinamiskāks, organiskāks un apvieno kopībā mūsu individuālās pieredzes. Programmu mēs veidojam, ņemot vērā katru telpu, kurā uzstāsimies. Es spēlēju kopš 2008. gada, tāpēc labi zinu visas telpas, kurās viesosimies. Šīs zināšanas ļauj pieņemt lēmumus, kas veido tādu pieredzi, kādu vēlamies - mēs cenšamies, lai cilvēki pēc koncerta aiziet pacilāti, bagātināti un lai mūzika sasaucas ar klausītāja iekšējo pasauli, pieskaras visdziļākajām atmiņām, atgādina par tām un tajā pašā laikā ļauj ceļot tālāk,” norāda lietuviešu mūziķis.