Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide

Likteņdārzā iekārto vietu eposa “Lāčplēsis” gaismas uzvedumam

© Publicitātes foto

Režisors Kārlis Anitens un šī gada “Spēlmaņu nakts” nominants gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš strādā pie Andreja Pumpura eposa “Lāčplēsis” gaismas uzveduma veidošanas Likteņdārzā, kas būs līdz šim vērienīgākā gaismas izrāde Latvijā.

Gaismas uzveduma “Lāčplēsis” uzbūve pašlaik jau sākusies, bet pati multimediālā izrāde Likteņdārzā notiks valsts svētku laikā no 10. līdz 19. novembrim. “Ikviens aicināts uz vērienīgu izrādi, kurā pastaigas formā, sadarbojoties dabai ar gaismu, skaņu, mūziku, video, scenogrāfiju un aktiermākslu, 17 epizodēs varēs izdzīvot Andreja Pumpura vareno eposu,” informē organizatori.

Gaismas uzvedums ir specifiska teātra mākslas forma, kas iestudēto darbu paredz vērot, dodoties pastaigā jeb izrādes maršrutā divu kilometru garumā, tādējādi nonākot notikumu epicentrā un pašam kļūstot par izrādes dalībnieku. Izrādes ilgums, ieskaitot pārvietošanos no epizodes uz epizodi - stunda 24 minūtes.

Uzveduma radošais kodols ir režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, kuri kopā jau realizējuši vairākas multimediālas izrādes, tostarp 2020. gada iespaidīgāko gaismas uzvedumu Latvijā “Teiksma par gaismas bruņinieku”. Uzvedumam nepieciešamo oriģinālmūziku un īpašā tehnikā veidotus dziedājumus režisora veidotajā skaņu celiņā radīs jaunie mūziķi Jānis Aizupietis un Signe Aizupiete, “Lāčplēsi” ieskaņojuši aktieri Inga Misāne-Grasberga un Gundars Grasbergs, bet video epizodes veidos mākslinieks Toms Zeļģis.