Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Izklaide

Pašmāju “Nostra” aicina uz Jukio Mišimas iedvesmota albuma prezentāciju

© Publicitātes foto

Šo sestdien, 14. oktobrī, Vagonu Zālē uz sava jaunākā albuma prezentāciju aicina pašmāju postroka grupa “Nostra”. Koncerta iesildītāji – “dzīvajā” ne pārāk bieži redzamā un dzirdamā grupa “Omerta”.

Grupas “Nostra” izveidotāji ir ģitārists Harijs Ijabs un bundzinieks Einārs Kotāns, kuriem vēlāk pievienojās basģitārists Ksavjē Lands. Līdz šim viņu kontā bija EP „Transmission(s)” (2018), albums „Nemoralis” (2019) un Latvijas Dabas fondam veltītais labdarības dubultsingls „Law of the Tongue” (2020), bet tagad “Nostra” diskogrāfijai pievienojies arī jaunais albums „Sea of Fertility” (2023).

Jaunā albuma koncepcija vai lielākā ietekme ir Japānas rakstnieks Jukio Mišima (Yukio Mishima), kurš savos darbos krāšņi apraksta dzīvi ar visiem tās kalniem un lejām, bet viņa idejas caurvij visu cilvēku dzīves lielais kopsaucējs - caur dzīves krāšņumu un kontrastiem mēs dodamies klusas neesamības virzienā. Šeit arī rodas paralēle ar Pārpilnības jūru, kas ir viena no Mēness ieplakām, kas sākotnēji tā tika dēvēta, jo vērotājiem izskatījās pēc jūras.

“Nostra” savā skanējumā ietver veselu dažādu žanru buķeti, kuras vienojošais elements tomēr ir postroks. „Postroka žanrs mūsdienās jau sen ir sagrāvis robežas un transformējies dažādu žanru kokteilī. Rīgas trio „Nostra” pamazām, bet stabili bruģē ceļu pie saviem klausītājiem ne tikai šeit, bet arī pasaulē, par ko neviltots prieks. Noskaņu mūzika, kas nav tikai izklaide, drīzāk pat katalizators prāta nodarbināšanai - kā grāmata, filma, mākslas darbs, arī „Nostra” mūzika vedina domāt. Un mūsdienu pasaulē ļoti, ļoti vajag mazliet apstāties un padomāt, kurp mēs virzāmies un vai virziens ir pareizais,” prāto alternatīvās mūzikas kustības „Vārnu Laiks” producente Helēna Zariņa.