Latvijas Radio 1. studijā uzstāsies itāļu pianists Lorenco de Finti

© Publicitātes foto

Šo piektdien, 13. oktobrī, šā gada rudens koncertsēriju “Art of Riga Jazz” Latvijas Radio 1. studijā uzsāks itāļu pianists Lorenco de Finti ar savu kvartetu.

Lorenco de Finti ir ar spožu tehniku un pārliecinošu māksliniecisko izteiksmi apveltīts pianists, kura kvartetā muzicē arī kontrabasists Stefano Dal’Ora, trompetists Alberto Mandarini un bundzinieks Marko Kastiljoni. Pianists specializējies džezā un mūsdienu mūzikā, atspoguļojot ietekmes, ko guvis ceļojot un koncertējot Eiropā un ASV. Viņš ir arī pasniedzējs un džeza radio raidījumu vadītājs, kurš rīko seminārus un meistarklases par klavieru un taustiņinstrumentu izpildījumu un tehniskajiem aspektiem.

Kā teikts dāņu džeza žurnālā “Jazz Special”, “tas ir augstas klases dvēselisks kamerdžezs, kas spēlēts ar iedvesmu no “Ziemeļu toņa”, ko mēs zinām no ECM ierakstiem ar Kītu Džaretu vai Janu Garbareku.”

Pie klavierēm Lorenco pirmoreiz sēdies jau piecu gadu vecumā, bet pirmos koncertos sniedzis, kad viņam bija 11 gadi. Augstāko muzikālo izglītību de Finti ieguvis Džuzepes Verdi konservatorijā Milānā, studējis arī Bērklijas mūzikas koledžā Bostonā. Viņa talants ātri tika pamanīts starptautiskajos džeza medijos, kas rezultējās koncertos nozīmīgākajās koncertvietās gan Eiropā, gan ASV. Īsta izlaušanās starptautiskajā apritē notika pēc elektriskā džeza albuma “Beyond the Desert” izdošanas 1999. gadā, kad Lorenco kopā ar savu grupu tika uzaicināts uz lielākajiem pasaules džeza festivāliem un kļuva par oficiālu “Yamaha” klavierzīmola popularizētāju. Šogad de Finti laidis klajā savu jaunāko soloalbumu “Lullabies from an Unknown Time”, bet Rīgā pamatā būs dzirdama viņa kvarteta programma no pērn izdotā albuma “Mysterium Lunae”, kā arī vairāki jauni skaņdarbi.

“Art of Riga Jazz” ir festivāla “Rīgas Ritmi” improvizācijas un džeza mūzikas koncertu sērija muzikāli aizrautīgiem klausītājiem, kuri novērtē kvalitatīvu māksliniecisko sniegumu un jaunas muzikālā skanējuma nianses, kā arī vēlas satikt lieliskus un starptautiski atzītus mūziķus intīmākā gaisotnē.

Izklaide

Svinot Gunāra Bindes 90 gadu jubileju, LNMM no 21. septembra līdz nākamā gada 19. janvārim būs skatāma viņa darbu izstāde. Binde savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde "Binde 100-10" atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem.