Bobam Dilanam ļaušot uzstāties Ķīnā

Leģendārajam amerikāņu mūziķim Bobam Dilanam beidzot dota iespēja koncertēt Ķīnā, paziņojusi kompānija, kas nodarbojas ar viņa uzstāšanās organizēšanu. 69 gadus vecā B. Dilana koncerti Ķīnā bija iecerēti jau pagājušogad, bet Ķīnas kultūras ministrija tā arī nedeva tiem savu atļauju, jo bažījās, ka B. Dilans varētu uzstāties ar politiskiem lozungiem.

Aģentūra AFP vēsta, ka kompānija GehuaLiveNation apstiprinājusi – B. Dilana koncerti notiks 6. aprīlī Pekinā un 8. aprīlī Šanhajā. «Šiem koncertiem būtu jākļūst par vienu no šāgada mūzikas dzīves lielākajiem notikumiem,» uzsvēruši rīkotāji. Jāpiebilst gan, ka Ķīnas apstākļiem biļetes ir ļoti dārgas – lētākās maksāšot 280 juaņu jeb 42 dolārus. Taču, tā kā ir zināms, ka Ķīnā dzīvo daudz ļoti bagātu cilvēku, padomāts arī par viņiem – pašu dārgāko, tā dēvēto VIP biļešu cena sasniegs 1 961 411 juaņu. Šī summa, kas atbilst aptuveni 300 000 ASV dolāru, simbolizē dienu, kad B. Dilans sniedza savu pirmo koncertu Ņujorkā – 1961. gada 11. aprīli. Tas nozīmē, ka Ķīnā iecerētās uzstāšanās laika ziņā sakrīt ar viņa radošās darbības 50. gadadienu.

AP gan norāda, ka vēl vakar Boba Dilana oficiālajā mājaslapā internetā par koncertiem Pekinā un Šanhajā informācijas nebija – tur vēstīts, ka 12. aprīlī mūziķis uzstāsies Honkongā, bet 15. aprīlī – Singapūrā. «Iespējams, tas saistīts ar to, ka vēl nav saņemts oficiāls kultūras ministrijas apstiprinājums, taču vienošanās jau ir panākta,» centušies mierināt GehuaLiveNation pārstāvji. Taču Taivānas kompānijas Brokers Brothers Herald īpašnieki atgādinājuši, ka arī viņiem pērn bijusi līdzīga situācija – kultūras ministrija koncertiem mutiski piekritusi, izsludināti to datumi, bet oficiālā atļauja tā arī nav pienākusi. «Bet bez šā dokumenta Ķīnā nekādi pasākumi notikt nevar,» atgādinājuši taivāniešu koncertu rīkotāji. Viņi arī piebilduši, ka B. Dilans lūgts parakstīt īpašu apņemšanos «neaizskart Ķīnas tautas jūtas», bet mūziķis, kurš īsti nav sapratis, ko tas nozīmē, atteicies dokumentu parakstīt.

Jāatgādina, ka Ķīnas kultūras ministrija īpašu uzmanību ārzemju zvaigžņu koncertiem pievērš pēc 2008. gada incidenta, kad islandiešu dziedātāja Bjorka koncerta laikā Šanhajā, izpildot dziesmu Declare Independence, aģitēja par Tibetas neatkarību. Gadu vēlāk uzstāties Ķīnā tika liegts britu grupai Oasis, kas iepriekš piedalījusies Tibetas neatkarībai veltītos koncertos.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais