Lietuvieši Rīgā atrādīs savas alternatīvās mūzikas eksportpreces

© Publicitātes foto

Vagonu Zālē 22. septembrī gaidāms Lietuvas alternatīvās mūzikas žanra līderu “Erdve” un “Aortes” koncerts. Abas šīs grupas visai pamatoti tiek uzskatītas par lietuviešu cerībām alternatīvās mūzikas tirgū, pat raugoties uz to no Eiropas skatupunkta.

„Jau labu laiku lūkojāmies Baltijas valstu kaimiņu virzienā - gribējām mazliet atsvaidzināt vietējo klausītāju dzirdes lokus, satikt sen neredzētus draugus un reizē veikt pieredzes apmaiņu ar kolēģiem. Ideja, kas dzima pandēmijas sākumā - ieskats kaimiņvalstu alternatīvās mūzikas skatuvē, beidzot realizējas,” norāda Vagonu Zāles pārstāvji.

“Erdve” ir Lietuvas grupa, kuras pirmsākumi meklējami 2016. gadā.

“Grupas skanējuma pamatā ir unikāli smagnējais skanējums, eksperimentējot “hardcore”, “sludge”, “black metal” mūzikas žanros, bez noteiktiem rāmjiem vai noteikumiem,” tā kaimiņus piesaka koncerta rīkotāji.

Raksturojums ir apbrīnojami precīzs, bet pilnāka priekšstata gūšanai var ieteikt paskatīties “Erdve” spocīgos videoklipus (piemēram, pirms trīs mēnešiem tapušajai dziesmai “Neigti”). Grupas kontā ir divi studijas albumi, abi dzimtajā valodā - „Vaitojimas” (2018) un „Savigaila” (2021), abi izdoti Francijā, ietekmīgās mūzikas izdevniecības „Seasons Of Mist” paspārnē.

Savukārt “Aortes” ir tumšā postmetāla mūzikas apvienība no Viļņas, kas Latvijas klausītājiem varētu būt palikusi atmiņā ar nosaukumu „Autism” - tā neskaitāmas reizes spēlējuši Rīgā, Jelgavā, tobrīd vēl instrumentālu postroka un postmetāla sajaukumu. Sastāva maiņu dēļ mainījies grupas nosaukums, bet ne mūzika, tomēr pašlaik tas ir mazliet citādāks “Aortes” - ar vokālu, bet vēl smagnējāks un vēl tumšākos toņos.

Jāpiebilst, ka lietuviešus iesildīs pašmāju “hardcore”, “sludge” un “punk” ietekmēts trio “Nekad” - grupa, kura ļoti labi sevi pieteikusi koncertos, kā arī ar diviem albumiem „Klusumā” (2016) un „Casus” (2020).

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais