Rokoperas “Lāčplēsis” jaunais iestudējums būs skatāms arī “Arēnā Rīga”

© Publicitātes foto

Nupat Lielvārdes parkā izskanējušais Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperas “Lāčplēsis” jaunais iestudējums būs redzams vēlreiz - pēc daudzu skatītāju lūguma un aicinājumiem 14. oktobrī “Arēnā Rīga” būs skatāma atkārtota rokoperas jauniestudējuma izrāde, turklāt zīmīgi, ka tā notiks Zigmara Liepiņa dzimšanas dienā, tādējādi noslēdzot komponista 70. jubilejas gadu un ievadot jaunu radošās darbības ciklu.

Lāčplēša mīts un rokoperas fenomens režisores Rēzijas Kalniņas vadībā kļuvis vēl laikmetīgāks un aktuālāks, tāpēc nav brīnums, ka jaunais iestudējums piedzīvojis milzu ovācijas un īpašu vienotības sajūtu, kas apvienoja gan skatītājus, gan uzveduma dalībniekus Lielvārdes parkā. Ar paveikto apmierināti arī rokoperas autori.

“Vislielākais gandarījums par to, ka mūsu Lāčplēša stāsts dzīvo cauri paaudzēm. Svarīgi, ka vēstījums uztverams arī ļoti jauniem cilvēkiem, tai skaitā skolu jaunatnei, jo veidots viņiem pazīstamā vizualitātē, laikmetīgi un stilīgi. Piedzīvojām, ka jauniešu emocijas nav mazāk spēcīgas kā mums pirms 35 gadiem,” atzīmē dzejniece Māra Zālīte.

“Lāčplēša” jaunajā iestudējumā skatuves scenogrāfijā atdzīvojas zemūdens pasaule, kas uzveduma apmeklētājus uz mirkli ieved citā realitātē. Skatuvei izmantoti 11 LED ekrāni, kuros uzmirdz videomākslinieka Arta Dzērves atdzīvinātās gleznotājas Kristīnes Kutepovas īpaši šim notikumam radītās gleznas. Metālmākslinieks Normunds Bērziņš skatuves centrālo konstrukciju veidojis vieglu un plūstošu, kas simbolizē Daugavas straumes ritējumu - kā tiltu, kas savieno pagātni ar tagadni, nostājas starp labo un ļauno, šķeļ un atkal apvieno tautu. Scenogrāfiju papildina tērpu mākslinieces Danas Dombrovskas krāšņie tērpi, kuru ikvienā rakstā, detaļā un simbolos māksliniece iekodējusi katra varoņa stāstu. “Arēnā Rīga” būs arī papildu ekrāni ar aktieru tuvplāniem un skatītāju emocijām.

Jāatgādina, ka Lāčplēša lomā sevi pierāda dziedātājs Atis Zviedris, Laimdotu atveido Beāte Zviedre, savukārt Kangara tēlā iejūtas Marts Kristians Kalniņš. Tieši šīs trijotnes savstarpējās attiecības ir jaunā rokoperas uzveduma centrā. Lielvārdi atveido operas solists, tenors Raimonds Bramanis, Dīterihu - Atis Ieviņš, Līkcepures lomā aktieris Gundars Grasbergs, Koknesi izdzied Jānis Buķelis, Ziemeļmeitas lomā - dziedātāja Alise Kante, Staburadzes tēlā - Anmary (Linda Dinsberga), savukārt Teicējas lomā iejūtas aktrise Zane Jančevska. Raganu un jodu tēlos - jaunākās paaudzes talanti Sarma Liede, Austra Kozuliņa, Sanita Roze, Edvards Grieze, Toms Kalderauskis, Toms Kursītis un Artūrs Biķernieks.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais