Kurzemē topošajā kuršu sētā notiks festivāls “Bandava”

© Publicitātes foto

Dienvidkurzemē 18. un 19. augustā risināsies jau otrais festivāls “Bandava”, ko iecerēts tematiski veltīt kuršiem, to dzīvei vēlajā dzelzs laikmetā un turpmākajos gadsimtos. Šogad brīvdabas pasākumā būs apvienota smagās mūzikas programma, Senais ciems, kurā darbosies vēstures rekonstrukcijas klubi, kā arī vairāki tematiski stāstījumi un darbnīcas.

Brīvdabas saiets notiks Kazdangas pagasta “Upīšu” teritorijā, kur 2021. gadā trīs sabiedrisko organizāciju kopdarba rezultātā pakāpeniski sākts izbūvēt kultūrvietu “Bandava” jeb kuršu sētu. Šis lauku apvidus piederīgs kādreizējai Bandavai, kas ir viena no vēlā dzelzs laikmeta kuršu zemēm: 13. gadsimtā kuršu teritorijas administratīvo vienību skaits bija pieaudzis līdz deviņām, un lielākā tolaik bija Bandava, kas robežojās ar Ventavas, Piemares, Duvzares un Cekļa zemēm.

“Ar “Bandavu” iecerēts radīt saskarsmes iespēju ar dzīvo vēsturi un piedāvāt iespējas apgūt jaunas iemaņas.

Vīzija saistīta ar Dienvidkurzemei raksturīgo vērtību, tradīciju un kultūrvides saglabāšanu. Idejas autoru un īstenotāju mērķis ir izveidot nākotnē dzīvās vēstures un pasākumu norises vietu, radot iespējami autentisku vidi un aktīvās saskarsmes iespējas ar kultūras mantojumu,” informē pasākuma organizatori. “Apmeklētājiem tā būs tikšanās ar Latvijas laukiem mūsdienās - grantēts pievedceļš, bezmaksas autostāvvieta un telšu pilsētiņa pļavā, Kurzemes augusta noskaņa un iespēja līdzdarboties un iegūt kādas jaunas iemaņas vai zināšanas.”

Piektdien, 18. augustā, notiks koncerts, bet sestdien, 19. augustā, plānota programma visas dienas garumā jau no pulksten 10, kad būs atvērts Senais ciems. Pa dienu neliels folkmūzikas koncerts, savukārt pievakarē uzstāsies smagās mūzikas grupas no Latvijas un populārā folkroka grupa no Lietuvas “Lietis”, kuru daudzi tūkstoši pie mums iepazina, kad kaimiņi iesildīja “Skyforger” metāloperas “Kurbads” koncertu Lucavsalā.

Par grupām no Latvijas - uzstāsies drūmmetāla klasiķi “Catalepsia”, vizuāli iespaidīgā ekstrēmā metāla grupa “Darrva”, jaunā blekmetāla apvienība “Uguns”, enerģiskie “Iron Wings”, atmosfēriskā blekmetāla grupa “Hesychia” un citi. Metālmūzikas cienītājiem īpaši interesanta var būt grupa “Procession” no Cēsīm, kas koncertdzīvē atgriezusies pēc ilgākas pauzes. Uzstāsies arī savdabīgais mūzikas fenomens “Elkupe”, kuru mēdz pieteikt arī kā “eksistenciālu rokmūziku ar tautas mūzikas un postžanru ietekmēm”, kā arī alternatīvā metālroka smagsvars “Apēdājs”.

Senajā ciemā būs iespēja pataustīt un piemērīt cita laikmeta apģērbu, bruņojumu un sadzīves priekšmetus, būs arī iespēja izmēģināt roku loka šaušanā, notiks vēstures rekonstrukcijas kluba “Exercitus Rigensis” rīkoti seno baltu karavīru paraugdemonstrējumi un citas aktivitātes. Savukārt stāstījumu teltī interesenti varēs uzzināt par kuršu arheoloģiju un vēsturi Livonijas periodā un daudzām, daudzām citām tēmām.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais