Musiqq pārsvars pār Reiniku bijis aptuveni 4000 balsu

© Raitis Plauks, f64

Ar grupas Musiqq uzvaru sestdien majestātiskajā Ventspils teātra namā Jūras vārti noslēdzās Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases fināls. Tieši šie divi jaunieši būs mūsu pārstāvji lielajā finālā, kurš 10., 12. un 14. maijā risināsies Vācijas pilsētas Diseldorfas arēnā Esprit.

Bez lieliem pārsteigumiem

Lai gan Eirovīzijas nacionālās atlases finālā piedalījās 11 dziesmas, jau pirms izšķirošajiem notikumiem bija absolūti skaidrs, ka reāli pretendenti uz uzvaru ir tikai divi: jaunās grupas Musiqq izpildītā Angel In Disguise un Laura Reinika Banjo Laura, pārējiem atlika cīnīties tikai par pēdējo vakanci superfinālā. Šīs prognozes piepildījās, taču interesanti, ka pirmajā kārtā skatītāji priekšroku bija devuši Reinikam, savukārt otrajā tomēr par labāko atzina Musiqq dziesmu. Oficiālais balsošanas protokols gan vakar nekur nebija pieejams (šā gada konkursā balsošanas jomā vispār valdīja grūti izprotama slepenība), bet, pēc Neatkarīgās apskatnieka rīcībā esošās neoficiālās informācijas, Musiqq pārsvars pār Reiniku bijis aptuveni 4000 balsu. Pārējā rezultātu tabulā lielu pārsteigumu nav, ir tikai pārsteigumiņi. Savā dziesmā 18 reizes vārdiņus you are atkārtojušās grupas Pieneņu vīns trešā vieta pie tādiem nav pieskaitāma – viņu neordinārajai dziesmai laba vieta bija garantēta. Pirmajā kārtā žūrija Pieneņu vīnu ierindoja ceturtajā vietā, bet skatītāji – trešajā. Pjedestāla zemāko pakāpienu ieņēmušo Jāni Stībeli skatītāji atstāja astotajā pozīcijā. Žūrija pelnīti piezemēja Mārtiņa Freimaņa dziesmu Hop, taču nedaudz pārsteidzoša ir skatītāju nemīlestība pret Ivo GrīsniņuGrīsli, arī Oksanai Ļepskai bija prognozējama nedaudz augstāka vieta. Taču pats lielākais pārsteigums ir meiteņu grupa The Secretz – kā viņas vispār tika līdz finālam?!

Reiniks atkal soli līdz finālam

Pirms superfināla balsojuma rezultātu publiskošanas sasprindzinājums tā sauktajā green room vai mūziķu gaidīšanas telpā bija milzīgs: visu acu skati bija piekalti Musiqq puišiem un Reinikam. Kad tika nosaukts otrās vietas ieguvējs, Musiqq komanda sasniedza ļoti augstvērtīgu rezultātu augstlēkšanā no sēdus stāvokļa, tomēr arī Reiniks neizskatījās noskumis, lai gan viņš jau otro reizi paliek soli līdz braukšanai uz lielo finālu – 2001. gadā otrajā vietā palika viņa duets ar Lindu Leen. «Gods būt otrajā vietā! Vai neesmu sabēdinājies? Nē, man tāpat viss notiek, arī bez Eirovīzijas,» kādu minūti pēc rezultātu uzzināšanas Neatkarīgās apskatniekam bez mazākās uzspēlētības teica Lauris. «Šogad vismaz bija īsts konkurss, beidzot tādas kārtīgas zirgu sacensības: viņi domāja, ka uzvarēsim mēs, mēs – ka viņi, visu laiku – viens vai otrs. Bet viņi bija arī mani favorīti, tā kā – apsveicu! Galvenais, lai viņi atceras manu novēlējumu – lai brauc nevis tikai kā Musiqq, bet pārstāvēt Latviju.»

Jāpiebilst, ka Reinika neparādīšanās Jūras vārtos notiekošajā noslēguma ballītē deva vielu baumām, ka viņš esot bijis šokā, ļoti sarūgtināts un pārskaities utt., u.tjpr. Patiesībā nekā tamlīdzīga. Lauris jau tajā pašā naktī zvanīja Neatkarīgajai, lai precizētu: viņam nācies steigties uz Rīgu, lai lidostā nogādātu savu «bandžo Lauru» (īstajā vārdā Anete Keviša), kurai jāizlido uz Ameriku. Mjā, Eirovīzijas pasākums šoreiz tika tik ļoti ievilkts garumā (vai kāds varētu paskaidrot, kāpēc iespēja kāpt uz skatuves tika dota, piemēram, Re:public?!), ka tā dēļ varētu nokavēt ne tikai Amerikas virzienā vedošu lidmašīnu, bet arī jaunā gada iestāšanos...

Virsotnē pusotra gada laikā

Savukārt nedaudz samulsušie Musiqq puiši – dziesmu un tekstu autors Marats Ogļezņevs (27 gadi) un Emīls Balceris (18) – uzreiz nonāca masu mediju un fanu uzmanības lokā. Uz Neatkarīgās vaicājumu, vai viņš zina, kur Vācijā atrodas Diseldorfa, Emīls vaļsirdīgi atzinās: «Patiesībā nē, būs jāapskatās kartē...» Viņa interesantais tembrs bija viens no trumpjiem, kas ļāva uzvarēt Angel In Disguise. Pusotra gada laikā Musiqq jau ir izdevies sasniegt to, ko citām grupām neizdodas pat visas savas ilggadējās karjeras laikā: pērn uzvara Muzikālajā bankā (ar dziesmu Abrakadabra), šogad – labas vietas Muzikālajā bankā, arī vairākas nominācijas Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvā, bet tagad – triumfs Eirovīzijā. Emīls pauda ciešu apņēmību neapstāties pie sasniegtā: «Tas ir tikai pats sākums! Visu var panākt, ja vien uz to mērķtiecīgi virzās.»

Lai arī Musiqq redzamākais tēls ir Emīls, projekta motors ir bijušais grupas Device dalībnieks Marats. Viņš ir liepājnieks (tāpat kā Emīls), bet Liepājas kārts gan šoreiz konkursā acīmredzot tika izspēlēta ar tālejošiem mērķiem – patiesībā Marats jau kādus gadus astoņus dzīvo Rīgā. Viņam piemīt ļoti interesanta īpašība: Marats ne par ko neuztraucas, un uz visiem jautājumiem, kāda ir viņa veiksmes formula, kā izdevies tas vai kaut kas cits, ar nelielu smaidu sejā attrauc, ka tas taču bijis «vienkārši». Arī šoreiz viņš uz uzvaru raudzījās rāmā mierā. «Nav domu par to, ko tālāk – ir labi tā, kā ir. Šobrīd galvā ir tāda vētra, tāda putra, nē, putras vētra, ka gribas nolīst klusumā, apsēsties un padomāt, kas ir noticis un ko darīt tālāk,» ar Neatkarīgo pēckonkursa naktī pārdomās dalījās Marats, kura vienīgais mērķis tobrīd, šķiet, bija beidzot paēst. «Gribas pateikt baigi lielo paldies visiem, kas atbalstīja, arī visiem draugiem, kuri par mums turēja īkšķus. Strādāsim tālāk, viss notiek tā, kā tam jānotiek.»

Arī garos apcerējumos par Musiqq izredzēm Diseldorfā jaunais mūziķis neielaidās: «Pagaidām nav redzēti konkurenti, tāpēc grūti spriest, kā būs, bet jābūt labi! Baigi gribētos, lai mūsu dziesmu paņem savā rotācijā kāda Eiropas radiostacija – man liekas, ka radio tā ir supergabals, tur mums klātos patiešām labi. Kā būs finālā, to rādīs laiks.»

Eiropai nāksies ieskaidrot

Par Musiqq izredzēm starptautiskā konkursa finālā šobrīd tiešām pāragri spriest. Angel In Disguise lielākais pluss – gabals ir tik lipīgs, ka liek to dungot līdzi teju pusi dienas, lielākais mīnuss – tas pielec tikai ar kādu trešo noklausīšanās reizi. Vai skatītāji Eiropā pagūs ar to iepazīties kaut pāris reizes, vai dziesma viņus aizķers? Prognozēt neiespējami. «Mēs no Eiropas nekad neko nesapratīsim. Ar pārliecību jāstrādā pie numura, lai viss kļūtu vēl labāks un pārliecinošāks – ir tajā, ko pielabot. Es puišiem jau pirms uzstāšanās teicu, ka enerģijai no viņiem jānāk par visiem 150%. Domāju, ka televīzijas radošā grupa un arī viņi paši ir gatavi tam, lai starptautiskajam konkursam sagatavotos cienīgi. Protams, ir arī jādomā par dziesmas publicitātes kampaņu Eiropas mērogā,» Neatkarīgajai teica žūrijas komisijas locekle, ilggadējā Eirovīzijas projekta vadītāja Iveta Lepeško.

Savukārt cits žūrētājs Radio SWH direktors Jānis Šipkēvics pastāstīja, ka žūrija augstu novērtējusi uzvarētājus, pat nezinot, ka arī skatītāji ir bijuši līdzīgās domās – tas ir labs rādītājs. «Viņi ir diezgan moderni un stilīgi, lai gan viens tur [viedokļos pirms uzstāšanās] teica, ka tas esot latviešu Modern Talking variants... Musiqq paņēma ar to, ka bija piedomājuši pie sava numura – diemžēl ļoti maz izpildītāju bija domājuši par skatuvisko risinājumu. Palika tāds iespaids, ka daudziem gribējās tikai nodziedāt un ātrāk atkratīties no mikrofona,» prātoja Šipkēvics. Viņš pauda pārliecību, ka «pilnīgi pietiks laika, lai šī dziesma pieliptu» arī eiropiešiem. «Šai dziesmai ir visi dotumi, lai skatītājiem tā patiktu. Labi, ka ir beigušies neauglīgie strīdi par to, vajag vai nevajag piedalīties Eirovīzijā. Vienalga, vai pēc tam kļūsti par indie, alternatīvo vai klasiskās mūzikas muzikantu, Eirovīzijas skola ir neatsverama. Ja no tiem 250 miljoniem [cilvēku], kas viņus potenciāli redzēs, šie divi džeki iepatiksies kaut vai pusmiljonam, ar to vien pietiks, lai viņiem būtu labas nākotnes perspektīvas. To es viņiem arī novēlu,» teica Radio SWH šefs.

***

EIROVĪZIJA 2011

Vieta Izpildītājs Dziesma Žūrija Skatītāji

1. Musiqq Angel In Disguise 1. 1.

2. Lauris Reiniks Banjo Laura 2. 2.

3. You Are Pieneņu vīns 3. 3.

4. Evija Sloka Don’t Stop The Dance 6. 5.

5. Dfamily Daylight 5. 6.

6. Jānis Stībelis Let It Be Me 3. 8.

7. Blitze Hop 9. 4.

8. Elīna Krastiņa Look Back At Me Again 10. 7.

9. Oksana Ļepska Live On! 8. 9.

10. Ivo GrīsniņšGrīslis Cinderella 7. 10.

11. The Secretz Summer Night 11. 11.

Izklaide

Dziedātājs Justs izdevis melanholiski enerģisku dziesmu par pieaugšanu “Atslēdziņas” – šoreiz kopā ar Tikasha Sakama. Kas ir Tikasha Sakama? Atraktīvā mediju personība Nansija Garkalne, kura savas muzikālās dotības teicami pierādīja, šogad uzvarot šovā “Balss maskā”.