Gada balvas mūzikā sadalītas

Latvijas Nacionālajā teātrī otrdien krāšņā apbalvošanas ceremonijā tika sadalītas prestižās Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas – pašmāju nozīmes Grammy. Balvas tika piešķirtas 16 nominācijās, un, kā jau vienmēr, pārsteigumu netrūka.

Gustavo tiek pie divām

Mūziķu un ar šo nozari saistīto cilvēku profesionālie svētki – arī tā mēdz dēvēt Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvu pasniegšanas ceremoniju (un to noslēdzošo ballīti). Šo balvu nominanti un ieguvēji tiek noteikti žūrijas vērtējumā, tāpēc paši mūziķi šādu atzinību vērtē ļoti augstu. Šogad izcelt kādu vienu konkrētu triumfētāju būtu pagrūti – pa divām balvām saņēma vienīgi hip hop mestars Gustavo, kā arī Xylem Trio (Rihards Zaļupe ar brāļiem Oskaru un Raimondu Petrauskiem), taču pārsteigumu netrūka. It īpaši tas sakāms par Gada dziesmas kategoriju, kur uzvarēja Instrumenti, aiz sevis atstājot Prāta vētru, Lauri Reiniku, Gustavo un veselu lēveni citu mūziķu. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka arī pērn šajā nominācijā uzvarēja tieši Instrumenti (ar dziesmu Apēst tevi) – laikam jau žūrijai šī grupa ir īpaši mīļa.

Prāta vētra paliek bešā

Prāta vētrai (un arī Laura Reinika Baltijas mēroga hitam Es skrienu) nepaveicās arī radiostacijās pērn visbiežāk spēlētās dziesmas jeb Radio hita nominācijā – tur vinnējusi seriāla Ugunsgrēks tituldziesma Kažas izpildījumā. Prātniekiem kā mierinājums bija uzvara tirdzniecības parka Alfa organizētajā tautas balsojumā: dziesma Gara diena nodrošināja vismaz dāvanu karti 500 latu vērtībā.

Nav iemesla skumt arī Laurim Reinikam, kura albums atzīts par labāko popa nominācijā, turklāt pievārēti Musiqq, Goran Gora, Jānis Stībelis un citi spēcīgi konkurenti. Šoreiz pavāja konkurence bija deju mūzikas jomā, kur vienā maisā bija sasviestas gan dziesmas, gan albumi, tomēr Candy un Roberta Lejasmeijera uzvara vienalga ir neliels pārsteigums – šķita, ka deju mūzikas tronī atgriezīsies Ella. Hip hop nominācijā Gustavo balvu varēja izsniegt jau pat pirms nominantu izziņošanas (viņa uzvara klipu kategorijā gan bija mazliet negaidīta), savukārt šlāgermūzikā... Nu, ja kaut kur piedalās Raimonds Pauls, turklāt vēl tandēmā ar Andri Ērgli – kurš gan cits varētu vinnēt?! Diezgan dīvaini, ka nepieciešamo ierakstu skaitu nebija izdevies savākt kantrī mūziķiem, līdz ar to šī žanra vērtēšana šoreiz izpalika.

Beidzot arī Skyforger!

Patīkami, ka žūrija nenobijās no smagas mūzikas, un Gada balva par labāko roka albumu tika Skyforger – latvju pagan metal grandi apsteidza Double Faced Eels, Mona de Bo un Igo. Pie balvām tika arī veterāni – Sīpoli un Dzeltenie pastnieki, uz skatuves jau otro gadu varēja kāpt arī Ingus Ulmanis, tikai pērn viņš ar Dabas koncertzāli uzvarēja labākā koncertieraksta vērtējumā, bet šoreiz triumfēja bērnu mūzikas jomā. Interesanta situācija izveidojās debitantu nominācijā: sitamo instrumentu speciālists Rihards Zaļupe pirms pāris gadiem jau bija ieguvis Gada balvu šajā kategorijā, tomēr Xylem Trio ir pavisam cits projekts. Formāli viss kārtībā, taču diezgan dīvaini viņu un arī brāļus Petrauskus saukt par gada debitantiem.

Rezumējot – prieks, ka Gada balva joprojām nevaid mirusi. Lai arī izdoto ierakstu skaits pērn bijis mazāks, tomēr kopumā vērtēšanai tika iesniegti 169 albumi, dziesmas un videoklipi. Nav slikti!

Gada balvu 2010 ieguvēji

Roka albums

Kurbads Skyforger

Popa albums

Es skrienu Lauris Reiniks

Deju mūzikas albums vai dziesma

Rīts ir tālu vēl Roberts Lejasmeijers & LieneCandy

Hip Hop albums

Trešā elpa Gustavo

Šlāgermūzikas albums

Caur rozā brillēm Andris Ērglis, Raimonds Pauls

Tautas mūzikas albums

Etnotranss Auļi

Alternatīvās mūzikas albums

Naktis Dzeltenie Pastnieki

Instrumentālās, filmu vai teātra mūzikas albums

In The Mood Of Giya Kancheli Xylem Trio

Akadēmiskās mūzikas albums

Pēteris Vasks „Gadalaiki” Vestards Šimkus

Mūzikas albums bērniem

Brīnumskapis Ingus Ulmanis, Aigars Voitišķis, Andris Sējāns u.c.

Videoklips

Mūsu soļi Gustavo

Koncertieraksts video

Kamēr tu šo spēli spēlē Sīpoli

Debija

In The Mood Of Giya Kancheli Xylem Trio

Radiohits

Tici vai nē Kaža

Labākā dziesma

Zemeslodes Instrumenti

Par mūža ieguldījumu

Ilmārs Dzenis

Izklaide

Pie klausītājiem aizceļojis “Latvijas romantisko huligānu, dzīvesprieka un pozitīvo emociju vairotāju” (tā viņus piesaka šīs grupas PR komanda) “Crazy Dolls” jaunākais veikums -  dziesma “Koferi”.