Reiniks un Stībelis - Eirovīzijas nesaprastie

Lauris Reiniks un Jānis Stībelis – divi mūziķi, kuru vārdi neprasa komentārus. Taču Eirovīzijas nacionālajā atlasē viņu priekšnesumi izraisījuši vislielākās debates.

Laurim Reinikam pirmā uzstāšanās televīzijā bija jau piecu gadu vecumā. Kopš tiem laikiem viņa rēķinā jau seši solo albumi, aptuveni divi desmiti nacionāla mēroga apbalvojumu, saņemta Bezgalības balva par visvairāk atskaņotajām dziesmām radio un TV utt., u.tjpr. Pēc paša uzskatītā, viņš Eirovīzijas nacionālajā atlasē piedalījies tikai trīsreiz (kā solomākslinieks) – 2002., 2010. un tagad, 2011. gadā. Tiesa, viņš duetā arLindu Leenn ticis otrajā vietā, bet ar trio F.L.Y. – pat uzvarējis. Šā gada nacionālajā atlasē Laura dziesma Banjo Laura gan pārliecinoši tikusi finālā, taču internetā izraisījusi pārmetumu gūzmu par to, ka tā tāds Aleksandra Ribaka un paša hita Es skrienu plaģiāts vien esot. «Ja kāds grib ar kaut ko salīdzināt, lai to dara, taču minētajam ārzemju mūziķim gan ar to nav nekāda sakara,» Neatkarīgajai pārliecinoši apgalvoja Lauris. «Nekad neesmu slēpis, ka manā pēdējā albumā iekļautā dziesma Labāk vēl neaizmiedz – bet Banjo Laura ir tās angliskā versija – apzināti taisīta tādās pašās sajūtās, taču ar citu melodiju, kā Es skrienu. Eiropā taču šo hitu nezina!» Starp citu, pirms pāris nedēļām Banjo Laura uzvarējusi kādā Lietuvas TV šovā, skatītāju balsojumā vinnējot pat leišu izpildītājus, tātad kaut kas šajā gabalā tomēr ir.

Savukārt Jānim Stībelim (septiņi albumi, vairākas piedalīšanās Eirovīzijas nacionālajā atlasē utt.) daudzi pārmeta viņa izpildītās Let It Be Me grūti izprotamo priekšnesumu: ironija, parodija vai neizdevusies nopietnība? «Tur bija pilnīgi viss: gan popārts, gan parodija, gan ironija, gan arī laba melodija. Nebija mērķa parādīt, cik esam nopietni, cik ārkārtīgi forši, bet spēlēt ar smaidu,» Neatkarīgās apskatniekam skaidroja Jānis. Viņa paša tēla salīdzinājumu ar seru Eltonu Džonu gan viņš noraidīja kā absolūti nepamatotu: «Pilnīgi nekāda sakara, nezinu, kāpēc cilvēki tā iedomājās! Tāpēc, ka sarkanas brilles? Tikpat labi varētu salīdzināt ar Robinu Gibsu [no Bee Gees], arī viņam tādas ir! Pašlaik ļoti daudziem mūziķiem šādas brilles ir kā kulta lieta! Mēs prezentējām sevi kā tādu Oušena bandu, kur katram tās dalībniekam ir konkrēts uzdevums, bet, saliekot tos kopā, arī veidojas šīs bandas spēks.» Par to, ka klausītāji viņu nesapratīs (Let It Be Me finālā tika, pateicoties žūrijas vērtējumam) Jānis nesatraucas: «Ja es domātu par to, ko tauta sapratīs, sen būtu aizbraucis dzīvot uz Āfriku... Bet gan jau saprata, jRadio SWHWH klausītāju balsojumā šī dziesma bija pirmajā vietā.

Izklaide

Ik pa laikam ar dažādiem jaunumiem savus cienītājus aplaimojošā grupa “Rīgas Modes” nav snaudusi arī šajā rudenī – laists tautās jauns singls “Otrā plāna aktrise”, kā arī izziņots lielkoncerts koncertzālē “Palladium”, kas notiks 2025. gada 25. aprīlī.

Svarīgākais