Jūlija sākumā jau 23. reizi risināsies Briežkalna izlolotie “Rīgas Ritmi”

© Publicitātes foto

No 5. līdz 8. jūlijam Rīgā notiks improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls “Rīgas Ritmi”. Tas norisināsies jau 23. reizi un kopš 2001. gada nav izlaists ne reizi, pat neskatoties uz pandēmijas laiku.

“Ir tāds teiciens, ka vislabākā medicīna ir laba mūzika,” šo faktu smaidot komentē festivāla mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns. “Varbūt pat pateicoties festivālam “Rīgas Ritmi”, mums izdevās vieglāk pārkāpt pāri pandēmijai. Festivāla tradīcija tiek turpināta, jo labi apzināmies, ka apstāties nedrīkst.”

No 5. līdz 8. jūlijam notiekošā festivāla centrālais notikums būs Raimonda Paula un kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” kopkoncerts Rīgas Doma dārzā - tas plānots 7. jūlijā. Festivāla galvenie viesi no ārzemēm - kubiešu dziedātāja un vijolniece Jiliana Kanjizaresa (Yilian Cañizares), franču-itāļu ģitārists, mutes harmoniku spēlētājs un dziedātājs Čārlzs Pasi (Charles Pasi) un flamenko ģitārists Jākobs Gurēvičs (Jacob Gurevitsch), kura pieraksta vieta ir Dānija.

Ja koncerti Rīgas Doma dārzā norisināsies 6. un 7. jūlijā, tad mākslas centrs “Noass” AB dambī ar festivāla koncertiem gaidīs ciemos 7. un 8. jūlijā, kad tur darbosies “Jersika Stage”. Izdevniecība “Jersika Records” festivālā piedalās jau trešo gadu un šoreiz augstvērtīgas lokālās mūzikas cienītājiem piedāvās Kārļa Auziņa trio uzstāšanos, kam pirmajā vakarā sekos ballīte kopā ar vibrofonistu Miķeli Dzenušku (viņš uzspēlēja arī festivālam par godu sasauktajā preses konferencē) un grupu “Uzvaras bulvāris”, savukārt otrajā dienā uz “Jersika Stage” uzstāsies projekts “M.A.S.A.” taustiņinstrumentālista Rūdolfa Macata vadībā, pievienojoties domubiedriem - Kārlim Auziņam, Elīnai Silovai un Ivaram Arutjunjanam. Programmu noslēgs Tallinā dzīvojošā amerikāņu trompetista Džeisona Hantera (Jason Hunter) projekts “Baltic Quartet”, kas pirms diviem gadiem ierakstīja albumu, piedaloties arī mūsu pašu “Hammond” ērģeļu spēlētājam Atim Andersonam un lietuviešu bundziniekam Augustam Baronam.

Festivāla trešā skatuve visu tā norises laiku, jau no 5. jūlija, darbosies viesnīcas “Radisson Blu Latvija” pirmā stāva bārā, kur bez ieejas maksas būs iespējams klausīties labu džezu Montas Tupčijenko, Santas Šilleres un konkursa “Riga Jazz Stage 2022” uzvarētājas Luīzes Balkvillas (Louise Balkwill) no Lielbritānijas izpildījumā, kā arī tā saucamos “jam session”.

Svarīgākais