Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Bauskā notiks jau astotais smagmūzikas festivāls „Zobens un Lemess”

© Publicitātes foto

Šīs nedēļas beigās, no 9. līdz 11. jūnijam, Bauskā norisināsies mūsdienu  etniskās  mūzikas  un  seno  amatu  festivāls “Zobens un Lemess”, ko iecienījuši smagās mūzikas un vēstures rekonstrukcijas cienītāji.

Festivāls “Zobens un Lemess” notiek jau kopš 2015. gada. Pirmie trīs pasākumi risinājās Sēlijā, Lonē, bet kopš 2018. gada par festivāla mājvietu kļuvusi Bauska.

Muzikālajā piedāvājumā šoreiz uzsvars likts uz pašmāju lielmeistariem “Skyforger”. Starp citu, ka festivāla “Zobens un Lemess” nosaukumu iedvesmojusi rinda no grupas dziesmas “Senču ozols” (“No zemes tu cēlies esi, mans dēls, ne no debess / Pie savas mātes tad atgriezies /Lai tava daļa ir zobens un lemess /Un zini — nekas nav aizmirsts!”). No “hedlaineriem” jāpiemin blekmetāla enerģijas iemiesojums Sakis Tolis, grupas “Rotting Christ” frontmens ar savu jauno soloprojektu, grieķu blekmetāla pirmā viļņa pamatlicēji “Varathron”, kā arī pagānmetāla meistari “Theigns and Thralls” no Apvienotās Karalistes. No Lietuvas šoreiz būs divas smagās mūzikas cienītājiem interesantas grupas - jaudīgie blekmetālisti “Luctus” un “stoner/doom metal” pārstāvji “Hellhookah”.

“Zobens un Lemess” piedāvās izlasi arī no latvju metālmūzikas skatuves - uzstāsies tādi zināmi smagās mūzikas projekti kā “Darrva”, “Deodium” un “Saturn’s Husk”, par jaunatklājumu daudziem kļūs jaunā blekmetāla grupa “Uguns”, pēc ilgāka laika uz skatuves atgriezīsies Latgales melanholiskā metāla celmlauzis Sovvaļnīks. Jestrāku noti pasākumam piešķils Latvijas pagrīdes mūzika ikona “Inokentijs Mārpls”.

Jāuzsver, ka “Zobens un Lemess” ir ne tikai mūzikas, bet arī seno amatu festivāls. Senais ciems interesentus gaidīs sestdien, 10. jūnijā, jau no paša agra rīta. Liels un mazs varēs līdzdarboties - ciemā viss būs apskatāms, aptaustāms, iztaujājams un piemērāms, būs arī iespēja vērot zobencīņu paraugdemonstrējumus. Šogad būs pārstāvēti vēstures rekonstruktoru klubi gan no Lietuvas, gan Igaunijas. Pie Senā ciema darbosies “Latvijas Arheoklubs” ar aizvēsturiskās metalurģijas demonstrējumiem. Interesenti varēs iemēģināt roku dažādās prasmēs - virvju vīšanā, dabīgo šķiedru apstrādē un seno zvejas tīklu gatavošanā.

Sestdien pa dienu lekciju teltī notiks arī daži tematiskie stāstījumi. Kā pirmais ciklu atklās Gatis Kalniņš, kurš pastāstīs par Eiropas dzelzs laikmeta pilskalnu kartēšanas projektu un citām aktivitātēm Latvijas senvietu apsekošanā un popularizēšanā, Laura Aksika stāstīs par seno zemgaļu tērpu un rotām vēlajā dzelzs laikmetā un arī tās demonstrēs, Artūrs Tomsons iepazīstinās ar jaunākajiem pētījumiem eksperimentālajā arheoloģijā, bet vēsturnieks Agris Dzenis sniegs ieskatu hroniku, ceļojumu aprakstu un dokumentu ziņās par zemgaļu apdzīvoto teritoriju, sociālo iekārtu, sadzīvi un ticējumiem 13. - 16. gadsimtā.