Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Latvijas “metāla Eirovīzijā” uzvar un ceļazīmi uz “Wacken” nopelna “Sever”

© Publicitātes foto

Klubā “Melnā Piektdiena” sestdienas vakarā (ja precīzāk – svētdienas rītā) noslēdzās starptautiskā konkursa “Metal Battle 2023” Latvijas atlases fināla pasākums. Par labāko tika kronēta un augusta sākumā uz “metālmūzikas Meku” un “metāla Eirovīziju”, tas ir, prestižā festivāla “Wacken” finālu Vācijā dosies Rīgas grupa “Sever”.

Salīdzinājumi ar Eirovīziju nav nejauši - arī “Wacken Open Air” festivāla ietvaros notiekošajā konkursā piedalās grupas no neskaitāmām valstīm (turklāt no visas pasaules, nevis tikai Eiropas), un tikšanai uz to nepieciešams izsisties caur nopietnu atlases sietu, kura pirmajā posmā pie vērtēšanas ķeras ārzemju metālmūzikas eksperti, bet noslēdzošajā etapā - pašmāju žūrija. Latvija šajā konkursā piedalās no 2011. gada un vienreiz arī uzvarēts - 2019. gadā to paveica latgaliešu vikingmetālisti “Varang Nord”.

Pirmajā posmā vērtēšana tika uzticēta ducim Rietumu ekspertu, kuri pie “Metal Battle” vērtēšanas būs arī Vācijā, tātad tagad būs jau iepazīstināti ar mūsējo iespējām. Viņi no atlasei iesniegtajām 16 komandām finālam izvirzīja septiņas cerīgākās (“Mattergy” tās dalībnieka slimības dēļ diemžēl atbira). Savukārt sestdien pie labāko noskaidrošanas jau ķērās pašmāju ļaudis - “Varang Nord” līderis Maksims Popovs, Sergejs Baidikovs jeb Serg (“Preternatural”) un Sergejs Karševs jeb Serhio (“Anthia”, “Preternatural” u.c.), metālmūzikas eksperts Intars Berķis, kā arī šo rindu autors. Konkursa uzvarētāju noteica žūrijas komisijas un koncerta apmeklētāju balsojums.

“Metal Battle” Latvijas atlases koordinators Vladimirs Kravčenko uzreiz žūriju nobrīdināja: “Nav svarīgi iepriekš izdotie albumi, koncerti un viss pārējais, arī skaņas kvalitāte nav jāņem vērā, jo “Wacken” tā būs pilnīgi citādāka. Svarīgākais ir tas, ko grupas parādīs šajās 20 minūtēs, kas tām šeit uz skatuves dotas!” Labākās grupas noskaidrošana izvērtās par ļoti grūtu pasākumu, jo, lai gan divas līderes it kā izkristalizējās uzreiz, tām pievienojās vēl divas. Beigu galā tomēr uzvarēja “Sever”, kas par nieka apsteidza strauji progresējošo “Sxima”, rokenrolīgo “Hypervert” un ļoti pārliecinošos “Mindesign”. Jāpiebilst, ka “Sever” bija arī apmeklētāju (un arī apskatnieka) favorīti.

Konkursa fināla uzvarētājam tiek dota iespēja pārstāvēt Latviju “Metal Battle 2023” konkursa starptautiskajā finālā Vācijas festivāla "Wacken Open Air 2023" ietvaros - mazliet sīkāk par to. Pasaulē lielākais metālmūzikas festivāls “Wacken Open Air “ notiek jau vairāk nekā trīs gadu desmitus. Pasākuma laikā notiek tā saucamās “metāla kaujas” jeb “Metal Battle”, kurās piedalās 30 grupas no Eiropas, Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas kontinentiem. Pēdējos gados “metāla kaujas” jau risinās pēc nozīmības uz ceturtās lielākās no visām deviņām (!) festivāla skatuvēm, kopumā šis pasākums pulcē ap 85 000 - 100 000 klausītāju.

Kā pastāstīja Vladimirs Kravčenko, šogad konkursa atlasēs piedalās 73 valstis, turklāt daudzas tiek apvienotas kopīgos reģionos, kas var finālam izvirzīt tikai vienu pārstāvi, piemēram, Kaukāza reģionā par šo iespēju cīnās Gruzija, Armēnija, Azerbaidžāna un Turcija, Centrālamerikas reģionā konkurē Paragvaja, Gvatemala u.c. valstis utt. Tas nozīmē, ka Latvija tiek uztverta ļoti nopietni, un, kā pasākuma noslēgumā pajokoja Vladimirs, “atšķirībā no Eirovīzijas, mēs jau tagad jums varam garantēt, ka Latvija būs finālā.”

Vācijā “metāla kaujās” tiek noskaidrots labāko piecinieks, kas tiek pie naudas balvām (attiecīgi 5000, 4000, 3000 utt. eiro), instrumentu ražotāju un citu šovindustrijas pārstāvju speciālbalvām, uzvarētājs arī pie līguma ar kādu no skaņu ierakstu kompānijām utt., bet pats galvenais - pie milzīgām iespējām savas atpazīstamības un karjeras veicināšanai. To var apliecināt arī mūsu “Varang Nord”, kas pēc uzvaras konkursā kļuvuši par vērā ņemamu spēlētāju gan pašmāju, gan starptautiskajā metālmūzikas apritē.

Starp citu, var tikt arī pie tūlītējiem labumiem - “Varang Nord” pirms četriem gadiem turpat festivālā esot uzreiz izpārdevuši četras kastes ar grupas “merchandise” (albumi, atribūtika), kas nozīmē, ka savus jaunos valkātājus atrada kādi 500 (!) grupas T-krekli…

Par grupu “Sever”. Tā dibināta 2016. gadā, sastāvs: Leonīds Koreņevskis (vokāls), Pāvels Trebuhins (ģitāra), Iļja Peškovs (bass), Staņislavs Kobeļevs (ģitāra) un Jevgēņijs Bratuščenkovs (bungas). Pēc pašu teiktā, viņu muzikālo noskaņojumu un stilu nosaka tādi mūzikas žanri kā postroks, alternatīvais roks un posthārdkors, lai gan, kaut vai tikai pavirši uzmetot ausi “Sever” dziesmām, tuvākās paralēles drīzāk velkamas ar ņūmetālu un alternatīvo metālu, bet, ja konkrētāk, ar grupu “Linkin Park” un tās līdziniekiem. Pērn “Sever” izdeva debijas albumu “This Should Have Been A Better Place”, kura klausījumu skaits vietnē “Spotify” jau

tuvojas miljonam. Interneta vietnē “YouTube” var uziet 11 šīs grupas mūzikas video, kas nozīmē, ka ar sava vārda popularizēšanu pirms lielā konkursa fināla “severiešiem” nebūs problēmu.