Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Mākslas centrs “Totaldobže” vērienīgi atklās sezonu

© Publicitātes foto

Šīs nedēļas nogalē, no 26. – 28. maijam, “Totaldobže” mākslas centrā Viskaļu ielā norisināsies 12. sezonas atklāšanas festivāls. Programmā ir akadēmiskās un elektroniskās mūzikas koncerti, laikmetīgās dejas izrāde, dzejas slams, izstāde, DJ seti, kakao ceremonijas un bungu nodarbības, kā arī aktivitātes bērniem.

Šis gads mākslas centram “Totaldobže” ir īpašs, jo tas ir trešais pēc kārtas “Viskaļos”, bet atšķirīgs jauno izaicinājumu dēļ. Par tiem varēs spriest (un tos vērtēt) turpmākās sezonas gaitā, bet starts sezonai tiks dots piektdien, 26. maijā, koncertzālē ar Lindas Leimanes skaņdarba “Fidelity.Infidelity” pirmatskaņojumu stīgu kvarteta “Sponte” izpildījumā. Festivāla pirmajā dienā tiks atskaņots arī Platona Buravicka skaņdarbs stīgu kvartetam un elektronikai “Zvaigznājs Δ (Delta)”, kas rakstīts tieši kvartetam “Sponte” un pirmatskaņojumu piedzīvoja “Totaldobže” koncertzālē tieši pirms gada. Pēcāk būs skatāma laikmetīgās dejas izrāde “Sansara”, ko izveidojuši un arī paši izpildīs jaunie horeogrāfi Arina Buboviča, Ksenija Simonova un Ģirts Dancītis.

27. maijā pasākumu ievadā apmeklētāji tiek aicināti piedalīties muzikālā meditācijā brīvā dabā, ko vadīs meksikāniete Irali un čīliešu izcelsmes perkusionists Andi Andean, bet vakarpusē norisināsies dzejas slams, kurā varēs piedalīties ikviens, kurš vēlas nolasīt savu dzejoli auditorijas priekšā. Arī 28. maijā pasākums iesāksies ar meditāciju, tad turpināsies ar dejām “downtempo” un “house” mūzikas ritmos svaigā gaisā, bet vakarpusē norisināsies galvenais festivāla notikums - kanādiešu elektroniskās mūziķes un komponistes Sāras Davači (Sarah Davachi) koncerts.

“Sāra Davači pasaulē ir pazīstama ar savu spēju radīt mūziku ar tonizējošu efektu. Viņa galvenokārt izmanto elektriskās ērģeles, taču to skanējums neatgādina ierasto ērģeļu skaņu, drīzāk sintezatorus, tikai ar izteiktāku skaņas vibrāciju,” informē organizatori. “Koncertā dzirdēsiet arī Sāras Davači skaņdarbu piecām sieviešu balsīm, kurā viņai raksturīgais urbāni meditatīvais skanējums saplūst ar atbalsīm no pārlaicīgās baroka mūzikas.”

Savukārt festivāls izskaņā atgriezīsies pie akadēmiskās mūzikas Franca Šūberta stīgu kvarteta Nr. 14 skaņdarba “Sinfonietta Rīga” stīgu kvarteta - vijolnieču Kristiānas Krūskopas un Agneses Kanniņas, altista Artūra Gaiļa un čellista Kārļa Klotiņa izpildījumā.

“Totaldobže” mākslas centra vadītājs Kaspars Lielgalvis: “Es ticu, ka sezonas atklāšanas festivāls būs viens no tiem pasākumiem, kas atbrīvo no ikdienā uzkrātiem sārņiem un atver čakras jauniem savienojumiem ar Visumu, lai nomainītu ļauno ar labo, naidu ar mīlestību, bailes ar brīvību. Festivāla programmu veido neliela saujiņa iepriekšējos “Totaldobže” pasākumos pārbaudītu mākslinieku, kas savā daiļradē rada citiem iespēju piedzīvot kaut ko īpašu, ko vārdos es nemāku aprakstīt.”