Nedēļas nogalē Rīgā koncertēs ekscentriskā japāņu rokgrupa “Boris”

© Publicitātes foto

Šo svētdien, 21. maijā, Tallinas kvartāla koncertvietā “Tu jau zini kur” notiks japāņu rokgrupas “Boris” koncerts. Uzstāsies arī japāņu “Asunojokei” un pašmāju trokšņainais trio “Tesa”.

Japāņu rokgrupa ar jokaino nosaukumu “Boris” savas muzikālās gaitas sākusi 1992. gadā Tokijā - starp citu, šis nosaukums gūts no leģendārās grupas “Melvins” dziesmas (no 1991. gada albuma “Bullhead”). Kopš 90. gadu sākuma apvienība izdevusi vairāk nekā divdesmit (!) albumu un grūti saskaitāmu daudzumu izlašu, singlu, EP un kopdarbu ar dažādiem pazīstamiem, tostarp Ian Astbury no “The Cult”, apvienību “Sunn O)))” un citiem.

Plašāku starptautisku atpazīstamību “Boris” ieguva ar savu 2005. gada (ASV pārizdoto2006. gadā) albumu “Pink” - izdevumi “SPIN” un “Blender” to atzina par 2006. gada labāko albumu, tas ierindojās arī starp “Pitchfork” Top 10 albumiem un pirmajā vietā Kanādas mūzikas žurnāla “Exclaim!” lasītāju topa smagās mūzikas kategorijā.

Kinorežisors Džims Džārmušs grupas mūziku iekļāvis savas filmas “The Limits Of Control” skaņu celiņā un par “Boris” izteicies: “Pārsteidzoši ir tas, ka, spēlējot dzīvajā, viņi atrodas tādā kā džeza mūziķu prāta stāvoklī - nevis muzikāli vai strukturāli, bet tajā, kā viņi klausās viens otrā un būvē savu mūziku uz tā. Katra “Boris” uzstāšanās ir unikāla un atšķirīga.”

“Boris” apzināti strādājuši pie tā, lai netiktu pieskaitīti kādam konkrētam mūzikas žanram, un, lai arī visbiežāk ierindoti smagās mūzikas lauciņā, paši mūziķi sevi ar to neasociē. “Piederēt pie kādas iepriekš izlemtas tēmas vai vēstījuma man šķiet ļoti garlaicīgi, tas ierobežo. [Mūzikā] vienkārši jāsaka to, kas sakāms,” to komentējis grupas bundzinieks Atsuo. Laika gaitā “Boris” piedēvēts ne mazums žanru - eksperimentālais roks, “noise rock”, “post-metal”, “drone metal”, psihedēliskais roks... Lai arī “Boris” sāka kā “sludge metal” grupa ar stiprām hārdkora ietekmēm, gadu gaitā šī blice spēlējusies pat ar industriālās mūzikas un “dream pop” skaņām.

Izklaide

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.