Ukraiņu-latviešu mūziķi Katrīna Gupalo ar Edgaru Vilcānu iesāk jaunu koncertsēriju

© Šeila Orlova

Ukraiņu-latviešu mūziķi Katrīna Gupalo un Edgars Vilcāns radījuši jaunu koncertprogrammu “Tas ir laiks”, kura izskanēs sešās Latvijas pilsētās. Līdz ar koncertu sēriju mūziķi izziņojuši arī jaunu ziedojumu vākšanas akciju Ukrainas brīvprātīgo kaujas vienības “Kaukāzs” atbalstam.

Katrīna Gupalo un Edgars Vilcāns pirmo reizi satikās pirms gada, kad tapa himniskā dziesma “Resistance”. Katrīna projektam “Latvia for Ukraine” sapulcēja vairāk kā 40 mūziķus un nejauši medijos atrada informāciju par talantīgo producentu Edgaru Vilcānu, kurš Krievijas iebrukuma dēļ bija spiests pamest savas mājas un darbu Kijivā, un doties uz savu otro dzimteni - Latviju. Pavasarī Katrīna un Edgars piedalījās dažādos Ukrainas atbalsta koncertos, bet vasarā sakomponēja radiohitu “Dur prom”, kam sekoja humoristiskā dziesma “Masas” un vērienīgā kompozīcija ar Māra Čaklā vārdiem “Kamēr pret sauli kāpu”.

Nu mūziķi ir nolēmuši iziet no ierakstu studijas un kopā kāpt uz skatuves, šim nolūkam radot koncertprogrammu “Tas ir laiks”, kurā skanēs latviešu un ukraiņu spēka dziesmas.

Tā būs mūzika no Zigmara Liepiņa rokoperas “Lāčplēsis”, Haralda Sīmaņa “Ezers”, Raimonda Tigula, Raimonda Paula un Mārtiņa Brauna kompozīcijas, Imanta Kalniņa “Piena ceļš”, latviešu un ukraiņu slavenākās tautasdziesmas, kā arī pašu Katrīnas un Edgara radītās dziesmas. Pirmais koncerts aizvadīts, bet nākošie radošā tandēma pieturas punkti būs 10. maijā Salas Tautas namā, 13. maijā Mālpils muižā un 26. maijā Mazmežotnes muižā.

Katrīna Gupalo ar Edgaru Vilcānu jau ir īstenojuši, iniciējuši un aktīvi iesaistījušies vairākās Ukrainas atbalsta akcijās, un tagad abi sadarbībā ar biedrību “Tavi draugi” aicina ziedot Ukrainas brīvprātīgo kaujas vienībai “Kaukāzs”. Tās lielākā daļa ir Ukrainas armijas karavīri, kuri aizstāv Ukrainu kaujās Donbasā jau no 2014. gada. Kaujas vienība “Kaukāzs” darbojas visās kara zonās un iekļauta Ukrainas pašaizsardzības spēkos. Lai aizsargātu Ukrainu, viņiem ir nepieciešami divi automašīnas radioaparāti, droni, karavīru formas un lietus pončo.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.