Pirmoreiz koncertā uz vienas skatuves vienosies Latvijas repa dāmas

© Publicitātes foto

Vagonu zālē 12. maijā notiks unikāls pasākums: jaunās sērijas „Vagonu Hall Hip Hop” ietvaros vienā koncertā ar savām individuālajām programmām uzstāsies teju visas pieejamās latvju repa mākslinieces - Viņa, Ūga, BDM un Krisy.

Pasākumu „Vagonu Hall Hip Hop” sērija iecerēta kā ieskats Latvijas hiphopa skatuvē - aktualitātēs un tendencēs, tā reizē kalpos arī kā platforma, kur uz skatuves pieredzēt gan jaunās paaudzes repa mūziķus, gan sevi jau pierādījušus māksliniekus.

„Šaubu nav - hiphops kā žanrs šobrīd ir ļoti populārs. Mūsu gadījumā - iecerētā pasākumu sērija nav tikai koncerts, tā ir sava veida paaudzes izprašana un kultūras slāņa apzināšana. Hiphops no reģioniem, tendences, aktualitātes un savā ziņā arī iespēja raisīt dialogu ar klausītāju, paplašinot to dzirdes loku. Dāmām priekšroka, mūsu hiphopa skatuvē viņas ir izteiktā mazākumā, tāpēc sāksim pasākumu sēriju tieši ar viņām,” skaidro viens no pasākuma rīkotājiem Eduards Hincenbergs.

Par mūziķēm. Vismazāk komentārus prasa Viņa jeb Zelma Jēgere - ekspresīva, bezbailīga un daudzpusīga mūziķe, kura profesionāli darbojas jau no 2015. gada. Klausītāji harizmātisko mūziķi iemīlējuši oriģinalitātes, neparedzamības un patiesuma dēļ, raksturojot Viņu kā mūziķi, kas vienmēr atšķirsies no “pelēkās masas”, atteiksies ietilpt jebkādos rāmjos un ar savām dziesmām spēs gan aizkustināt, gan uzmundrināt. Viņas populārākā dziesma “Tēja ar karalieni” vietnē “YouTube” jau ir pārsniegusi vairāk nekā 2 miljonus skatījumu. Pēdējos gados Zelma uzstājas kopā ar pavadošo grupu, kurā spēlē Arturs Liede (ģitāra), Andrjus Jaņuns (bass) un Filips Batarags (bungas).

Ūga (Daiga Barkāne) ir Latgales repa princese, vienīgā sieviešu pārstāve pasaulē, kura repo latgaliešu valodā. Hiphopa apvienības “Ausmeņa Records” biedre. Sākusi savu karjeru 2016. gadā, klajā nākot ar pirmo dziesmu “Latgaļī ir Hip hops”. Ar nedaudz mainītu nosaukumu - “LG ir HH” - 2020. gadā tika izdots soloalbums, bet 2021. gadā Ūga saņēma “Zelta mikrofonu” kā gada debitante. “Ūga pieturas pie klasiskā hiphopa saknēm, raksta to, par ko ikdienā neviens nerunā, un skaita valodā, kuru nav viegli saprast, bet .. Kurš gan cits to darīs?!” tā šo mūziķi piesaka koncerta rīkotāji.

Sievišķīgā BDM ir krietni noslēpumaināks gadījums. Plašākai auditorijai viņa sevi pieteica 2021. gadā, izdodot debijas albumu “Shapeshifter” un kļūstot par pirmo pašmāju hiphopa mākslinieci, kas nokļuvusi uz žurnāla “Klubs” vāka. Repere sadarbojusies ar tādiem zināmiem pašmāju hiphopa vārdiem kā Kurts, Fakts, Punkts uz I, Hunn, Amanito, kā arī dziedātāju Dionu Liepiņu. Šobrīd repere strādā pie sava otrā studijas albuma, līdz ar to koncertā Vagonu zālē klausītāji dzirdēs gan dziesmas no BDM pirmā albuma, gan populārākos singlus, ganī varēs ieskatīties gaidāmā albuma noskaņās.

Un vēl Krisy - repere un dziedātāja, kura lielākoties izvēlas rakstīt vārdus angliski. “Krisy nekad sevi nav uzskatījusi par viena konkrēta žanra mākslinieci - savā daiļradē viņa iekļauj “r&b”, hiphopa, džeza, popa un arī elektroniskās mūzikas stilistiku,” tas pagaidām arī viss, kas rīkotājiem sakāms par šo jauno dāmu.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais