Mārtiņa Freimaņa pēdējais atklājums - grupa Blitze

© Publicitātes foto

Eirovīzijas nacionālās atlases pirmā pusfināla izcilnieki grupa Blitze lielākajai daļai turpmāk asociēsies ar dziesmu Hop, kuras autors ir pāragri aizsaulē aizgājušais Mārtiņš Freimanis. Viņš nenoliedzami būs devis milzīgu grūdienu šīs blices karjerā, tomēr par debitantiem latvju mūzikā viņus arī nevarētu dēvēt.

Grupa Blitze savu darbību sākusi pirms pieciem gadiem – iespējams, ka daudziem jau izkritis no prāta tās veiksmīgais debijas singls Bibliotekārs, kas gozējās pat Radio SWH un Latviešu radio topos, kā arī bija dzirdams citās radiostacijās. Nevarētu gan teikt, ka šī grupa bijusi ļoti ražīga – tikai pērn dzirdēti vēl divi singli Segā ietinies un Stāsts savādāks.

Blitze kodolu veido trīs puiši: Arvīds Berķis (vokāls, ģitāra), Arnis Grīnbergs (bass) un Kārlis Paukšte (bungas). Vokālists piedalījies daudz un dažādos konkursos, tostarp Jaunajās zvaigznēs (trīs reizes) un Dziesmā manai paaudzei (arī trīs reizes), tāpat viņš ir arī grupas dziesmu un tekstu autors. Kā zināms, Eirovīzijā skanošo Hop sacerējis Mārtiņš Freimanis, taču, kas interesanti, arī Arvīds konkursam bija iesniedzis savu dziesmu (tās nosaukums – I Will Get Back To You), tikai tā netika pusfinālistu rindās.

Arnis Ogres bērnu mūzikas skolā pabeidzis sitamo instrumentu klasi, taču nu jau ilgāku laiku pievērsies basģitāras spēlei – šīs iemaņas viņš apguvis patstāvīgi un mācoties pie privātskolotāja. Savukārt Kārlis Birzgales mūzikas skolā skolojies spēlēt bungas un trombonu, bet pašlaik studē Rīgas Pedagoģijas izglītības un vadības akadēmijā par sitaminstrumentu mūzikas skolotāju populārās un džeza mūzikas nodaļā. Bez darbošanās grupā Blitze viņš spēlē arī eifoniju pūtēju orķestrī Salaspils un sitamos instrumentus pūtēju orķestrī Birzgale.

Eirovīzijas priekšnesumā gan Blitze pulks ir lielāks – to veido gan fona vokālistes, gan viesmūziķi. No tiem nevarēja nepamanīt ģitāristu – vīru ar bārdu, kas sapīta divās īpatnējās bizītēs –, tas ir producents un plaša profila mūziķis Aldis Zaļūksnis, kas labāk pazīstams kā Midis (starp citu, viņš būs redzams arī otrajā pusfinālā, tikai nu jau paša grupas Crazy Dolls sastāvā). Šim vīram grupa ir lielu pateicību parādā, jo tieši viņa studijā vismaz pagaidām notiek praktiski visas Blitze aktivitātes.

Izklaide

Ik pa laikam ar dažādiem jaunumiem savus cienītājus aplaimojošā grupa “Rīgas Modes” nav snaudusi arī šajā rudenī – laists tautās jauns singls “Otrā plāna aktrise”, kā arī izziņots lielkoncerts koncertzālē “Palladium”, kas notiks 2025. gada 25. aprīlī.

Svarīgākais