Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Latvijas Metālmūzikas gada balvā triumfē “Ryvendir”, “Deodium” un Māra

© Sandris Vanzovičs

Ne bez pārsteigumiem sestdienas vakarā klubā “Melnā Piektdiena” tika sadalītas Latvijas Metālmūzikas gada balvas, piešķirot tās par veikumu pagājušo trīs gadu periodā un suminot labākos 2020., 2021. un 2022. gada ierakstus. Vairāki par favorītiem uzskatītie palika tukšā.

Par 2022. gada labāko ierakstu tika kronēts liepājnieku grupas “Ryvendir” albums “The Loremaster”, par 2021. gada - “Deodium” garadarbs “Gaismogs”, savukārt kā 2020. gada izcilnieks tika atzīmēts grupas “Māra” minialbums “Self-Destruct. Survive. Thrive!”. Māra ar savu dzīvesbiedru, grupas basģitāristu Dmitriju Lisenko šobrīd gan dzīvo Austrijā, savukārt neviens no abiem šeit mītošajiem “Māras” mūziķiem uz ceremoniju nebija ieradies, tāpēc, šķiet, pirmoreiz Metālmūzikas gada balvas vēsturē simboliskais zāģis palika nepasniegts - tas gaidīs savus saimniekus ierodamies Rīgā 25. martā, kad grupai “Māra” te paredzēts koncerts.

Par pagājušā gada labākajiem debitantiem tika atzīta grupa “Izslēdzējs”, kas sestdienas vakarā sevi godam atrādīja arī Latvijas Metālmūzikas gada balvu pasniegšanas koncertā (šie čaļi meistarībā aug ne pa dienām, bet pa stundām!). Šajā koncertā vēl uzstājās arī “Saturn’s Husk”, “Deodium” un “Darrva”, savukārt grupai “Oghre” to liedza slimība.

Iesniegt vērtējumam varēja jebkādus smagās mūzikas stilistikas ierakstus. Uzvarētājus, līdzīgi kā iepriekš, noteica žūrija un interneta balsojums. Lai balsotāji neapjuktu trīs gadus krātā skaņu materiāla priekšā un neapmaldītos trīs priedēs, šoreiz žūrija par katru vērtējamo gadu atlasīja ierakstu Top 5, kurus izvirzīja interneta balsojumam. Klausītāji bija aktīvāki nekā jebkad iepriekš, tāpēc gan par 2020. gada, gan par 2022. gada labākā ieraksta titulu notika pamatīga cīņa ar grūti prognozējamu iznākumu (2021. gads bija aizritējis pandēmijas zīmē, tāpēc iesniedzamo albumu bija mazāk). Piemēram, par 2020. gadu (kopumā vērtēšanai tika iesniegti 15 ieraksti) “Mārai” lielāko konkurenci izrādīja grupas “Frailty” teicamais albums “Tumši ūdeņi”, savukārt par 2022. gada labāko albumu vairāk nekā divdesmit iesniegto ierakstu vidū tikpat labi varēja kļūt arī “Darrvas” albums “Ovīš” vai balsotāju čakli atbalstītais grupas “Iron Wings” ripulis “Dzejnieks”.

Latvijas Metālmūzikas gada balvas pasniegšana notika jau divpadsmito reizi. Tās iniciatori ir apvienības “Zobens un Lemess” un mūzikas kluba “Melnā Piektdiena” pārstāvji, kas ar smagās mūzikas pasākumu rīkošanu nodarbojas jau kopš 1996. gada.

Grupa “Ryvendir” balvas saņemšanai uz Rīgu bija deleģējusi trīs dalībniekus, lai gan patiesībā tās sastāvs ir krietni kuplāks. 2022. gada labākā metālmūzikas diska “The Loremaster” ierakstā piedalījušies pieci vīri: Jegors Stepanovs (vokāls), Dmitrijs Gavrilovs (ģitāra), Viktors Babijs (ģitāra), Aigars Freimanis (basģitāra) un Andris Pūķis (bungas).