Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide

Arī šogad Kokaru zālē notiks alternatīvās mūzikas koncertu cikls

© Publicitātes foto

Pērn lielu alternatīvās mūzikas cienītāju interesi izpelnījās Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē rīkotie koncerti ciklā “Ceļabiedri”, tāpēc prieks, ka pašvaldības Ziemeļrīgas kultūras apvienība nolēmusi šo projektu turpināt arī 2023. gadā.

“Ceļabiedru” cikla šā gada sezonas atklāšana Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē notiks 25. februārī ar koncertu “Morālie izmeklējumi”, un šoreiz “avangardiski muzikālā ceļojumā dosies grupas “Amorālā psihōze” un “DJ Krankenwagen””, bet “īpašu analogās gaismas šovu nodrošinās mākslinieku vienība “Puškina ielas gaismas”.”

Grupa “Amorālā psihōze” izpaužas dažādos eksperimentālos žanros - mūzikā jūtamas “new wave”, džeza intonācijas, avangarda noskaņas un citas ietekmes.

Grupas kodolu līdzās “Inokentija Mārpla” līderim Dambim veido mūziķi, kas arī dažādos laikos muzicējuši vai vēl aizvien muzicē minētajā “underground” brigādē, turklāt mūziķu sastāvs nav noteikts - tas variē no četriem līdz septiņiem iesaistītajiem. Pēdējā laikā grupā spēlē Raimonds Lagimovs jeb Dambis, Kaspars Putriņš, Sniedze Prauliņa, Jānis Burmeisters un Jānis Ruņģis, dažreiz pievienojas arī Gunita Puciriusa (kad uzturas Latvijā). “Katrs “Amorālās psihōzes” koncerts ir unikāls un pārsteigumu pilns, jo bieži vien dalībnieku sastāvs nokomplektējas pēdējā brīdī, tāpat kā koncertprogramma, kas pakļaujas improvizācijai. Grupā ir maz noteikumu, tā ir brīva muzicēšana. Ļoti bieži skaņdarbi rodas, muzicējot uz vietas, atbrīvojoties no kanoniem,” tā šo savdabīgu projektu piesaka koncerta rīkotāji.

Arī “DJ Krankenwagen” ir savdabīga grupa, kas “izjūt īpašu cieņu pret latviešu kultūras mantojumu, vācu industriālo mūziku, kā arī pret veselības sistēmas darbiniekiem visā pasaulē” - realitātē tas izskatās kā ļoti interesantas mūzikas, iespaidīga skatuviskā tēla un interesanta šova apkopojums. Grupas “DJ Krankenwagen” dalībnieki: Mārtiņš Ennītis (ģitāra un balss), Linards Kalniņš (klavieres un balss), Renāte Kalniņa (metalafons, sintezators un balss), Toms Gaļinauskis (bass) un Rinalds Maksimovs (bungas).

Atsevišķi jāpiemin arī “Puškina ielas gaismas” - “analogais gaismu šovs, kas siltina atmosfēru un aizrauj ar neatkārtojamām spontānām dinamiskās abstrakcijas kustībām”. Šī mākslinieku apvienība dzimusi, satiekoties padziļinātākai interesei par 60. un 70. gadu psihedēlisko kultūru un… nejauši atrastam kodoskopam. Gaismas šovos izmantotās tehnoloģijas ir pilnībā analogas - izmantoti prezentāciju kodoskopi un diapozitīvu aparāti, prizmas, spoguļi un krāsu filtri. “Izmantojot dažādus materiālus (bieži vien šķidrumus), tika radīta laikmetu definējoša dinamiska vizuālā māksla. “Puškina ielas gaismas” savos šovos atgriežas pie šīm digitālajā laikmetā gandrīz aizmirstajām analogajām tehnoloģijām, lai radītu autentisku psihedēlisko gaismas šovu. Izmantotais ekipējums un tehnika ir no 50. - 70. gadiem, un ir tieši tāda pat, kāda tika izmantots tādu pazīstamu grupu kā “The Grateful Dead”, “Led Zeppelin”, “Jefferson Airplane”, “Pink Floyd”, “Jimi Hendrix Experience” un citu gaismas šovos.”