Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

"Mūs sagaida grūta ziema." Dziedātājs Jānis Aišpurs atklāj, kā cenšas ietaupīt

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Cenu augšupeja, šķiet, vēl negrasās raut stopkrānu un ekonomisti un banku analītiķi turpmākos mēnešus redz drūmās krāsās. “Šī ziema mums visiem būs grūta,” pārliecināts arī grupas „The Sound Poets” solists Jānis Aišpurs. Viņš sarunā ar Kato radio “Latviešu Hiti” Youtube šovā “Braucam?!” atklāj, ka šā brīža ekonomiskā situācija likusi mainīt ikdienas paradumus un viņš iemācījies apdomīgāk tērēt energoresursus.

“Piemēram, ejot ārā no istabas, ir jāizslēdz gaisma. Nav ekonomiski visās istabās atstāt gaismu, ja reāli cilvēks konkrētā mirklī atrodas tikai vienā no tām. Šos jautājumus esmu pārrunājis ar mājiniekiem un pats arī cenšos, tā teikt, noteikumus ievērot. Tāpat tējkannā es leju apmēram vienu krūzīti ūdens - kādēļ gan tā būtu jāpielej pilna ar ūdeni, ja vajadzība pēc karstā ūdens ir tikai tik daudz, lai izdzertu vienu tējas krūzi. Šo praksi es apguvu, esot Londonā, laikā, kad “„The Sound Poets” izmēģināja savus spēkus rietumu tirgū. Atceros, ka esot ierakstu studijā, es palūdzu tēju un mūsu angļu dziesmu tekstu autors un producents no ūdens krāna ielēja krūzē ūdeni, pēc tam to pārlēja tējkannā, lai uzvārītu,” stāsta Jānis, piebilstot, ka sākotnēji tas šķitis nedaudz ērmoti, taču “ja pieslēdz veselo saprātu, tas ir pavisam loģiski - lai piesildītu mazu istabiņu, nav jākur pasaulē lielākais ugunskurs un nevajadzīgi jātērē liels daudzums malkas vai šajā gadījumā - elektrība, vārot tējkannu pilnu ar ūdeni. Savukārt, tīrot zobus, arī bezjēgā nav jātecina ūdens - tikai tik cik vajag, lai izskalotu muti. Viss. Tik vienkārši un pašsaprotami,” savu praktisko dabu atklāj mūziķis.

Par zaļāku dzīvi un energoefektīvāku dzīvošanu aizdomājusies arī maizes ceptuve “Ķelmēni”, kur abi dziedātāji viesojas. Uzņēmums uzstādījis vairāk kā 900 saules paneļus un saražoto elektrību novirza maizes gatavošanas procesam, sākot no graudu tīrīšanas, kaltēšanas līdz maizes krāsnīm.