Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

Nedēļas nogalē smaga mūzikas izrāde par prostatas vēzi

© Publicitātes foto

Šo piektdien un sestdien, 25. un 26. novembrī, “H2O kvartālā” notiks izrāde jeb multimediāls vēstījums par vienu no sarežģītākajām vīriešu veselības likstām – prostatas vēzi.

Šī izrāde būs unikāla no daudziem aspektiem, sākot jau ar tās nosaukumu - “P*****s vai dzīvot”, kas uz afišām nekautrējoties tiek rakstīts pilnos vārdos, kur pirmajā aiz burta “p” zvaigznīšu vietā ir visiem viegli nojaušams darbības vārds. Otra lieta - izrādes mūzikas autori ir šā brīža labākā latvju postmetāla grupa “Tesa” ar visām no tā izrietošām sekām. Trešā - izrāde veidota kā koncerts, kas piedzīvojams tikai un vienīgi stāvvietās. Šādu uzskaiti varētu arī turpināt.

Režisors Reinis Boters: “Nav nekāds noslēpums, ka manis režisētajās izrādēs apskatītās tēmas izvēlos, iespaidojoties no savas dzīves notikumiem un pieredzēm. Varētu pat teikt, ka tā kļuvusi par manas radošās darbības iezīmi. Šis projekts nav izņēmums. Tuvu un ne tik tuvu cilvēku pieredzes, pieredzes, kas tik ļoti saistītas ar brīžiem nenovēršamu nāves tuvošanos, sāpēm un brutālām ķermeniskām pārmaiņām, ir psiholoģiski un fiziski smagas gan pašiem onkoloģijas pacientiem, gan arī viņu tuviniekiem. Domāju, ka šo tēmu ir svarīgi apskatīt arī mākslas valodā, īpaši no vīrieša pozīcijām. Manuprāt, par prostatas vēzi un tā pacientiem runā pārāk maz, tiem nav lobija politiskajā sektorā un pietiekama atbalsta valsts instancēs. Es no sirds ticu, ka lielformāta mākslas notikums par šo tēmu var to padarīt aktuālu un iekustināt procesus sociālajos un birokrātijas līmeņos. Bet svarīgākais - aicināt vīriešus laicīgi rūpēties par savu veselību.” Izrāde tiks demonstrēta noteiktu skaitu reižu, līdz ar to nevajadzētu atlikt iespēju to skatīt uz nepārskatāmi tālāku nākotni. Tās pirmizrāde būs daļa no vīriešu veselības mēneša, kas katru gadu norisinās novembrī.