Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Par rekordlielu summu pārdota "Microsoft" dibinātāja Pola Alena mākslas kolekcija

© AFP/Scanpix/Leta

Mākslas darbu kolekcija, kas bija piederējusi kompānijas "Microsoft" līdzdibinātājam Polam Alenam, ir pārdota izsolē par 1,6 miljardiem ASV dolāru, kas ir jauns rekords.

Visi 155 šīs kolekcijas mākslas darbi, kas trešdien un ceturtdien tika piedāvāti "Christie's" izsolē Ņujorkā, tika pārdoti. Piecas gleznas tika pārdotas par cenām, kas pārsniedza 100 miljonus dolāru.

Žorža Serā puantilisma tehnikā veidotā glezna "Les Poseuses, Ensemble (Petite version)" ("Modeles (Mazā versija)") tika pārdota par 149,2 miljoniem dolāru, kas bija augstākā cena šajā izsolē trešdien.

"Christie's" eksperti uzskata, ka Žorža Serā un Pola Siņaka izstrādātā puantilisma tehnika, kur krāsas un gaismas atveidošanai izmantoti mazi otas triepieni jeb punktiņi, īpaši interesēja Alenu viņa saistības ar datoriem dēļ.

Trešdien tika pārdota arī Pola Sezana glezna "“La Montagne Sainte-Victoire" ("Sentviktuāras kalns") par 137,8 miljoniem dolāru un Vinsenta van Goga glezna "Verger avec cypres" ("Augļu dārzs ar cipresēm") par 117,2 miljoniem dolāru.

"Iepriekš nekad vienā izsolē vairāk nekā divas gleznas nepārsniedza 100 miljonu dolāru [cenu], bet šovakar mēs redzējām piecas šādas gleznas," pavēstīja "Christie's" priekšsēdētāja vietnieks 20. un 21.gadsimta mākslas jautājumos.

18 mākslas darbi tika pārdoti par cenām, kas bija jauni rekordi šiem māksliniekiem - no 17.gadsimta flāmu gleznotāja Jana Brēgela jaunākā līdz 20.gadsimta fotogrāfam Edvardam Steihenam.

Ceturtdien visdārgāk - par 8,4 miljoniem dolāru - tika pārdota Klāsa Oldenburga un Kosjes van Brigena skulptūra "Typewriter Eraser, Scale X".

Visi izsoles ienākumi dos labumu filantropijas nozarēm, kuras izraudzījušies Alena mantojuma pārvaldītāji.

Alens, kurš kopā ar savu bērnības draugu Bilu Geitsu nodibināja "Microsoft", 2018.gadā nomira no nehodžkina limfomas komplikācijām. Dzīves laikā viņš ziedoja vairāk nekā divus miljardus dolāru dažādiem cēliem mērķiem, tostarp okeānu veselības uzlabošanai, rūpēm par bezpamjumtniekiem un zinātnisko pētījumu veicināšanai.

Iepriekšējais vienā izsolē pārdoto darbu kopējās cenas rekords bija 852,9 miljoni dolāru. Tas tika uzstādīts "Christie's" mūsdienīgās mākslas izsolē Ņujorkā 2014.gadā.