Notiks koncerts Alda Drēģera piemiņai

© Publicitātes foto

Rīgā, VEF Kultūras pilī, 14. novembrī notiks mūziķa, dziesmu autora un savas valsts patriota Alda Drēģera piemiņas koncerts.

Pieminot Aldi Drēģeri, kas vēl pēdējos padomju gados atdzīvināja brīvības cīnītāju un leģionāru dziesmas un savas neilgās dzīves laikā ieskaņojis vairāk nekā 20 dziesmu programmu, kopā sanāks mūziķa cīņu laika biedri, draugi, paziņas un ģimenes locekļi, kas vēlas dot godu viņa drosmei un mīlestībai pret Latviju.

Piemiņas koncertā apvienojušies Alda grupas “Poļu nams” muzikanti ar Ivaru Auzānu un Uldi Godaini priekšgalā, uzstāsies Normunds Jakušonoks un Daiga Petkēviča, Andris Skuja, Valdis Rēbuks (grupa “Klaidonis”) un Ēriks Smaļķis, kā arī paša Alda dēls Jānis Drēģeris ar grupu. Pasākumā aktīvu dalību ņems arī Alda meita un goda ciemiņa vietā tiks sēdināta Alda māmiņa.

Mazliet no vēstures. Aldis Drēģeris ir rīdzinieks, dzimis 1966. gada 10. augustā. Pirmo reizi pie klavierēm apsēdies trīs gadu vecumā vecāsmātes draudzenes - mācītājkundzes - uzraudzībā. Apguvis akordeona spēli pie pasniedzēja VEF Kultūras pilī. Nopietnāk Aldis ar mūziku aizrāvās padomju armijā, spēlējot ansamblī un sacerot dziesmas. Dziesminieks iemācījās spēlēt akordeonu, tad iegādājās sintezatoru, kura pavadībā dziedāja mājās. Sekoja uzaicinājumi spēlēt dejas kāzās un citās viesībās, un par pagrieziena punktu kļuva priekšnesums kāda no Amerikas iebraukuša radinieka jubilejā. Viņam Alda dziesmas iepatikušās un onkulis lūdzis tās ieskaņot kasetē, lai varētu aizvest tās pāri okeānam. Draugi izkārtojuši ierakstu Latvijas Radio.

1988.gadā tapa pirmā Alda Drēģera kasete ar latvju brīvības cīņu dziesmām, un sākās aktīva koncertdarbība. Iesākumā Drēģeris uzstājās Rīgas kafejnīcā “Turaida”, par viņa aktīvākajiem muzicēšanas partneriem kļuva Ivars Auzāns un Uldis Godainis. Drīz vien koncertu ģeogrāfija paplašinājās, un leģionāru dziesmas Aldis dziedāja, pie sintezatora piespraudis Latvijas karodziņu. Līdz pat mūža beigām Drēģeris bija ļoti pieprasīts mūziķis, kura repertuārā bija karavīru dziesmas, ziņģes, paša sacerētas dziesmas ar Aleksandra Čaka un citu latviešu autoru vārdiem. Kaut gan Drēģeris dziedāja arī nerātnās dziesmas, tostarp par alkoholu un sievietēm, viņš ieskaņojis arī Līgo un Ziemassvētku dziesmu albumus, latviešu tautasdziesmu apdares.

Ar koncertiem Aldis Drēģeris bija apceļojis visu Latviju, taču lielajai noslodzei līdzi nāca veselības problēmas. Mūziķa mūžs noslēdzās 2005. gada 20. janvārī Rīgas 1. slimnīcā ar akūtu apendicītu.

Svarīgākais