Rīgā notiks Baltijas danču naktis

No šodienas līdz svētdienai Rīgā notiks starptautiskais tradicionālo deju jeb danču festivāls Baltijas danču naktis. Festivālu rīko Rīgas Danču klubs, kurš šajā laikā atzīmēs arī savu 20. darbošanās gadskārtu.

Festivālā aicināts piedalīties ikviens, kuru interesē apgūt vai pavērot 19. un 20. gadsimta sākumā tautā dejotās dejas. Baltijas danču nakšu dalībnieku vidū ir dejotāji un danču muzikanti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas.

Ideja rīkot Baltijas danču naktis radās, redzot lielo danču entuziastu pulka pieaugumu visā Latvijā, bet jo īpaši Rīgā, kur jau daudzus gadus darbojas Rīgas Danču klubs, regulāri organizējot danču vakarus ar vienkāršām, neapdarinātām un viegli apgūstamām latviešu un kaimiņu tautu tradicionālajām dejām. Pēdējā laikā danču vakari kļuvuši par daudzu mūsdienīgu dažāda vecuma cilvēku patīkamu un veselīgu brīvā laika pavadīšanas veidu, un tie notiek ne tikai Rīgā – arī Cēsīs, Ventspilī, Olainē un citur Latvijā.

Pirmais festivāls notika 2007. gadā, un ar katru gadu tam piepulcējas jauni dalībnieki. Festivālā piedalīsies Baltijas valstu un Ukrainas tradicionālo deju kolektīvi un klubi, Latvijas folkloras kopas, tautas mūzikas kapelas un individuāli dalībnieki.

Šogad festivāla galvenais notikums būs Danču un dziesmu nakts. Tajā festivāla dalībnieki un ikviens apmeklētājs līdz pat rīta gaismai varēs izdancot visdažādākos Baltijas tautu dančus, bet blakus zālē izdziedāties tautas dziesmas. Pasākumu papildinās nelieli koncerti, kuros ārvalstu viesi iepazīstinās interesentus ar savas tautas tradicionālajām dejām.

Festivāla norises vieta: 2. oktobrī – Rīgas Skolēnu pils Svētku zālē (K. Barona ielā 99), 3. un 4. oktobrī – VEF Kultūras pils Kamerzālē (Ropažu ielā 2).