Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Klāt brīvdabas festivāls „foRest” ar igauņu “Sibyl Vane” tūri trumpī

© Publicitātes foto

Šīs nedēļas nogalē, 20. - 21. maijā, Jaunsvirlaukas pagastā, Jelgavas novadā, noritēs brīvdabas mūzikas, mākslas un brīvības pasākums „foRest”. No muzikālā viedokļa tas būs interesants arī ar to, ka savas nelielās tūrītes pa Latviju ietvaros tajā uzstāsies grupa “Sibyl Vane” – sestdien igauņi muzicēs arī Rīgas klubā “Depo”.

Festivāls “foRest” ir mūzikas, mākslas un brīvdabas notikums, kas sevi pozicionē “ārpus pilsētas kņadas, tuvāk dabai un prom no civilizācijas - tiekšanās uz brīvību, divas dienas bez wi-fi, bet labā kompānijā”. “Pēc pandēmijas un kara ēnā, nesaprotamā laikā un neprognozējamā rītdienā, Latvijas Kultūras koledžas studenti, absolventu apvienība „Helihopter” un draugi kopā ar radošo apvienību „Vārnu Laiks” rīko šo notikumu - mācību ietvaros, pietuvinātu reālajai dzīvei un tās prasībām,” tā sevi piesaka jaunā festivāla organizatori.

Uz skatuves - igauņu indī/alternatīvā roka grupa “Sibyl Vane”, lietuviešu postindustriālā “tumšā folka” apvienība “Vėlių Namai”, dumpinieciskie, sociāli asie un ironiskie „Inokentijs Mārpls”, postrokeri “Nostra”, “Zelta mikrofona” finālisti roka un metālmūzikas albumu nominācijā “Nova Koma”, alternatīvās mūzikas jaunie karognesēji „Purple Negative” , psihedēliskais blūzroks “Advanced Blue”, drūmā un smagnējā “doom metal” grupa “Zintnieks”, grūti definējamā žanrā spēlējošā “Zōna”, progresīvie blekmetālisti “Hesychia”, spoži debitējušie „Gultņi” un citi.

“Pieturoties pie DIY (dari pats) tradīcijas un formāta, bet uzsvars joprojām uz kvalitāti. Divas dienas brīvā dabā ar alternatīvo mūziku dažādās izpausmēs, bez noteiktiem rāmjiem. Pasaule mazliet sajukusi prātā, mēs visi esam noguruši no tā, tāpēc laiks doties mežā - pie odiem, dunduriem un prom no pilsētas,” tā organizatori.

No piedāvātā mūzikas klāsta īpaši gribētos izcelt Pērnavas grupu „Sibyl Vane” (viņi festivālā uzstāsies piektdien), kuru pirms daudziem gadiem Latvijā “iesakņoja” izdevniecības “I Love You Records” pārstāvji, bet pēc tam igauņi ar koncertiem pie mums jau bija bieži viesi - pēdējoreiz viņi te uzstājušies 2020. gada jūlijā, peldošajā mākslas galerijā „Noass”, kas prezentēja savu jaunāko albumu „Dutchess”. Pērnavā bāzētās grupas “Sibyl Vane” galvenā vizītkarte ir enerģiskā dziedātāja/ģitāriste Helēna Randlahta, kura kopā ar basģitāristu Heiko Lēsmentu pirms padsmit gadiem arī izveidoja šo formāciju - trešais jau kādu laiciņu ir bundzinieks Hendriks Līviks. Stilistiski „Sibyl Vane” tiek salīdzināti ar Pī Džī Hārviju un “The Cranberries”, tomēr piedāvā arī krietni enerģiskāku rokmūzikas skanējumu.

„Sibyl Vane” uzstājušies, šķiet, praktiski visos Latvijas lielajos mūzikas festivālos - “Positivus Festival” (laikam pat trīsreiz), “Summer Sound” un “Labā Dabā”, iesildījuši grupu “Garbage” koncertzālē “Palladium” (2012. gadā) utt. Festivālā “foRest” igauņu grupa uzstāsies piektdien, 20. maijā, savukārt jau nākamajā dienā, 21. maijā, kāps uz nemirstīgā Rīgas kluba “Depo” skatuves.