Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Idejas svētkiem! Lieldienu pasākumu ceļvedis

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Jau pavisam drīz, 17. un 18. aprīlī, tiks svinētas Lieldienas. Vairākās Latvijas vietās šajos datumos norisināsies dažādi pasākumi par godu svētkiem.

Liepājas Tautas mākslas un kultūras centrs aicina uz Lieldienu sarīkojumu "Liela diena", kas norisināsies 17.aprīlī laikā no pulksten 12:00 līdz 15:00 Jūrmalas parkā, Liepājā.

Šogad lielus un mazus svinētājus gaidīs jautra izrāde par Sunīti un Kaķīti, kam patīk skriet, lēkt, sacensties un rotaļāties. Apmeklētājiem būs iespēja piedalīties meistardarbnīcās un pašiem izgatavot Lieldienu rotājumus no dabas materiāliem, krāsot olas, vizināties ar zirgu un poniju, aplūkot un priecāties par dzīvnieku pasaules pūkainīšiem.

Arī Ventspilī Pirmajās Lieldienās, 17.aprīlī, būs iespējams piedalīties dažādās aktivitātēs. Plkst. 11.00 Bērnu pilsētiņā un plkst. 15.00 bērnu parkā "Fantāzija" Ventspils jaunieši mazajiem skatītājiem rādīs Ināras Šteinbergas lugu "Kas dēj olas Lieldienās?".

Bērni tiek aicināti ņemt līdzi skaistāko oliņu un savu Lieldienu zaķi, lai kopā ar folkloras kopu "Laipa" izgatavotu ligzdiņu, izdziedātu skaistākās Lieldienu dziesmas, sacenstos olu ripināšanā un izzinātu citas Lieldienu tradīcijas.

Tikmēr Purvciemā, Kauguros un Ogrē 17.aprīlī īpaša Lieldienu programma visai ģimenei notiks kafejnīcās "Ezītis miglā"- jestras rotaļas kopā ar Lieldienu zaķi, krāsaināko un spēcīgāko olu konkurss un īsta trušu pilsētiņa.

Kauguros "Ezītis miglā" krāsaino olu konkurss, olu ripināšanas sacensības un rotaļas kopā ar Lieldienu zaķi sāksies jau no plkst. 12.00 un turpināsies līdz pat plkst. 14:00. Par atraktīvu un azartisku gaisotni rūpēsies īstais Lieldienu zaķis ar savu palīgu un Kauguru "Ezītis miglā" būs sarūpējis saldus gardumus mazajiem svinētājiem.

Arī Rīgas Purvciema mikrorajonā Lieldienu svētdienā kafejnīcā "Ezītis miglā" par līksmību gādās viens no TV ekrānu populārākajiem zaķa tēliem Bings, kura dziesmiņu "Bing Bong". Bērniem būs iespēja kopā izsmieties, izlēkāties un sacensties olu cīņās. Lieldienu svinības laukumā pie Purvciema "Ezītis miglā" sāksies plkst. 14.20.

Savukārt, pašā Ogres pilsētas centrā Lieldienu svētdienā pie kafejnīcas "Ezītis miglā" no plkst. 12.00 līdz pat plkst. 16.00 būs iespēja paviesoties īstā Trušu Pilsētiņā.

Iedvesmojoties no Eiropas tautu tradīcijām pavasara pamošanās svētkos, Rīga Lieldienās ikvienu pilsētas iedzīvotāju un viesi aicina doties brīvā dabā un piedalīties pārsteidzošās brīvdabas Lieldienu spēlēs.

17. un 18.aprīlī no pulksten 11.00 līdz 19.00 Arkādijas parkā un Mežaparkā pie Lielās estrādes gan lieliem, gan maziem Lieldienu svinētājiem būs iespēja izstaigāt Lieldienu brīvdabas spēļu taku ar 14 aizraujošām aktivitātēm, kas tapušas pēc latviešu, lietuviešu, igauņu, ukraiņu, vācu, čehu, rumāņu, grieķu, angļu, šveiciešu, poļu un franču Lieldienu tradīciju motīviem. Spēļu takā izvietotajos stendos būs pieejama katras aktivitātes informācija ar uzdevumu, visa informācija būs lasāma arī ukraiņu valodā, noskenējot kvadrātkodu (QR kodu) lasīšanas aplikāciju telefonā.

Šūpošanās, iespaidīga izmēra olu krāsošana dažādās tehnikās latviešiem tuvo sīpolmizu toņos, olu krāsošana ar kaļķa krītiņiem uz parku celiņiem, salmu un sauso ziedu darbnīca lietuviešu tradicionālo Lieldienu verbu darināšanai, olu ripināšana cauri šķēršļu joslai, olu mešana laimes kvadrātos, olu virteņu karināšana kokos, slikto domu izkvēpēšana ar kadiķa zariem ugunskuros, monētu mešana pret lipīgajām olām, olu mešana grieķu podos, labirints pie zelta olas - tie ir tikai daži no pāris vārdos aprakstītiem uzdevumiem brīvdabas pastaigu takā. Sportisku aktivitāšu cienītājiem būs iespēja izmēģināt tradicionālo pagalma spēli "Lieldienu klasītes", kurā katrs no 365 lauciņiem veltīts veselīgam 2022.gadam.

Apmeklētāji aicināti ņemt līdzi ar pašu krāsotās Lieldienu olas - tās varēs izvietot Lieldienu olu izstādē pie vienas no spēlēm.