Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Eirovīzijā nacionālajā atlasē nebijis jaunums

© nra.lv

"Klausoties Eirovīzijai pieteiktās dziesmas, rodas sajūta, ka dziesmas raksta visi. Man gribētos šo procesu salīdzināt tēlaini – ir gleznas un ir tapetes. Puse no pieteikumiem bija tapetes," nacionālās atlases konkursam pieteikto 71 dziesmu raksturo Boriss Rezņiks. Viņš šogad bija nacionālās atlases konkursa komisijas priekšsēdētājs.

Atlasei izvirzīto 20 pretendentu vidū ir gan sabiedrībai zināmi, gan mazpazīstami uzvārdi. Latvijas Televīzijas žūrija izvirzījusi Jāni Stībeli, Lauri Reiniku, Agnesi Rakovsku (Triānas parks), Maratu Ogļezņevu un Emīlu Balceri (Musiqq), Ivo Grīsniņu-Grīsli, Lieni Bronušu (Candy), Daci Upīti un Nikolaju Puzikovu, Eviju Sloku un grupu Blitze. Atlasē piedalīsies arī Pieneņu vīns, Inese Rudzīte, Uldis Timma, grupas Crazy Dolls un The Secretz, Juris Ludženieks, Elīna Krastiņa-Grence, Oksana Ļepska.

Par vienu izpildītāju nav skaidrs, jo līdz 10. janvārim Labvēlīgā tipa komanda vēl domās, kam uzticēt viņu sacerēto dziesmu.

Eirovīzijas nacionālās atlases eksperti īpaši izceļ faktu, ka šogad ar divām dziesmām jau ir iekļuvis Ingars Viļums, kura skaņdarbus izpildīs E. Balceris un I. Grīsniņš-Grīslis. I. Viļuma trumpis ir precīzā Eirovīzijas dziesmu formāta pārzināšana.

Šogad Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases nolikumā veiktas vairākas izmaiņas. Lai veicinātu mūzikas talantu attīstību, 2011. gada Eirovīzijā dziesmas varēja iesniegt tikai autori un izpildītāji no Latvijas. Savukārt tie autori, kas piedalās Latvijas atlasē, nedrīkst ar iesniegtajām dziesmām piedalīties citās valstīs.

Atšķirībā no diviem iepriekšējiem gadiem šogad konkursa organizatori atgriežas pie agrāk izmantotās prakses – diviem pusfināliem. Katrā pusfināla kārtā piedalīsies 10 dziesmas, no kurām piecas kvalificēsies finālam: trīs dziesmas noteiks skatītāju telefonbalsojums, bet divas izvirzīs žūrija. Bet jaunums 2011. gada atlasē būs izaicinājuma kārta, kurā piedalīsies 10 dziesmas, kas pēc pusfināla kārtu rezultātiem nebūs kvalificējušās finālam. Šajā kārtā finālam kvalificēsies divas dziesmas, no kurām vienu noteiks televīzijas skatītāju balsojums, bet otru – žūrija.

Pirmais pusfināls LTV1 ēterā risināsies 2011. gada 5. februārī, otrais – 12. februārī, papildkārta jeb izaicinājuma kārta – 19. februārī, bet atlases fināls – 26. februārī tiešraidē no Ventspils teātra nama Jūras vārti.

56. starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks Vācijas pilsētā Diseldorfā. Lielie pusfināli notiks 10. un 12. maijā, bet fināls 14. maijā.