Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Maija Sējāne apmierināta ar “X Faktora” dalībnieku sniegumu

© Publicitātes foto

Šo svētdien, 28. novembrī, kanāla TV3 ēterā un televīzijā Go3 tiks aizvadīta muzikālā šova “X Faktors” ceturtās sezonas fināla ceturtās tiešraides koncerts. Tajā uz skatuves kāps atlikušie seši fināla dalībnieki, kuri ir izpildīs divas dziesmas - savu muzikālo elku hitus, kā arī dziesmas, kas uzburs 80. gadu ballītes atmosfēru.

Atlikušie seši “X Faktora” dalībnieki Eduards Rediko, Edgars Kārkliņš, Diona Liepiņa, Deniels Bērziņš, Grēta Grantiņa, Viktors Buntovskis turpina cītīgi gatavoties tiešraides iznācieniem vokālajās nodarbībās kopā vokālo pedagoģi un mūzikas producenti Maiju Sējāni.

Dalībnieki iesūta dziesmas, kas atbilst raidījuma tematikai, un tad kopā ar mentoru tiek izvērtēta dziesmas atbilstība vokālajām spējām, psiholoģiskajai un emocionālajai gatavībai šo dziesmu izpildīt, kā arī dziesmas popularitāte un tās raksturs.

“Dziesmām parasti ir pieejamas daudz versijas un, veidojot aranžiju, skatāmies, kas dalībniekam un priekšnesumam piestāvēs vairāk. Ir bijuši gadījumi, kad, piemēram, mentors Reinis Sējāns nāk klajā ar speciāli veidotu aranžiju kādai no savu dalībnieku dziesmām. Tas, protams, prasa laiku un māksliniecisko ieguldījumu,” šova priekškaru nedaudz paver mūzikas producente Maija Sējāne. “Mūsu grupā spēlē profesionāli mūziķi, kas mēģinājuma procesā arī piedalās dziesmu aranžēšanā, cenšoties panākt iespējami labāko rezultātu. Spēlēt “X Faktora” pavadošajā sastāvā nav viegli, jo repertuārs tiek gatavots jau pāris nedēļas uz priekšu, līdz ar to daudzas jau sagatavotās dziesmas aiziet nebūtībā, jo dalībnieks tiek izbalsots.”

Ņemot vērā, ka ar dalībniekiem dažādi profesionāļi strādā teju katru dienu, jaunieši progresē no tiešraides uz tiešraidi, tomēr Maija Sējāne atzīst, ka vokālais progress ir atkarīgs no paša dalībnieka centības un ieinteresētības darba procesā: “Es šo saucu par tādu kā sprintu, jo lielā ātrumā ir jāsagatavo konkrēta dziesma un jānovērš visas vokālās grūtības, kas var rasties šo dziesmu izpildot. Vokālajās nodarbībās tad meklējam veidus, kā padarīt dziesmu skanīgāku un palīdzu dalībniekam tikt galā ar vokāli un psiholoģiski grūtākajām vietām dziesmā.” Mūzikas producente arī norāda, ka šovā palikušie dalībnieki jau ir nedaudz norūdījušies un zina, ko nozīmē dziedāt tiešraidē: “Protams, ka visiem ir stresiņš, bet, ja pirms tam ir kārtīgi pastrādāts, tad atliek vien izbaudīt [uzstāšanos]. Esmu pārliecināta, ka katrs no viņiem izdara maksimumu un bieži rezultāts kopā ar svētku sajūtu uz skatuves ir pat labāks kā mēģinājumos.”