Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Saulgriežos izskanēs gadsimta garākā līgodziesma

21. jūnijā, vasaras saulgriežos, vairāki simti dziedātāju Latvijā un visā pasaulē skandēs „Gadsimta garāko līgodziesmu 2021”, ko jau sesto gadu organizē Latvijas Radio 2. Līgodziesma no saules lēkta līdz tās rietam ar radio ētera starpniecību vīsies cauri visai Latvijai.

Saulgriežu rītā „Gadsimta garākās līgodziesmas 2021” norise sāksies saullēkta brīdī pulksten 4.29, kad Doma laukumu Rīgā modinās muzikālā apvienība “Eridana” jeb Iveta Baumane un Roberts Pētersons.

Pēc tam līgodziesma no austrumiem uz rietumiem vīsies cauri visai Latvijai un latviešu centriem Eiropā, Austrālijā un citviet pasaulē, ik pusstundā vai stundā uzkavēdamās katrā nākamajā vietā un skanot tiešraidē Latvijas Radio 2 ēterā. Saulrietā, akurāt pulksten 22.22, līgodziesma izskanēs pašā Rīgas sirdī, kur to Doma laukumā aizvadīs jauniešu kora “Balsis” koncerts, kas ilgs no plkst. 22.00 līdz plkst. 22.22.

„„Gadsimta garākās līgodziesmas 2021” dalībnieki stāsta, ka uzvilks savus krāšņos svētku tērpus un ir gatavi ar dziesmām pārskandēt visu Latviju. Daudzi kori un folkloras kopas ir izraudzījušies skaistākās novada vietas, lai radītu īpašu sajūtu skandēšanas laikā, ko ar radio starpniecību vēlas nodot tālāk klausītājiem,” teica Latvijas Radio 2 galvenā satura redaktore Baiba Palkavniece. „Esmu gandarīta, ka līgošana un senie rituāli ir kā spēka avoti daudziem simtiem latviešu tepat Latvijā un arī tālumā. Dienas garumā radio ēterā dalīsimies ar stāstiem un dziesmām, lai kopā varam aizvadīt neaizmirstamu saulgriežu laiku, smeļoties iedvesmu un enerģiju visam atlikušajam gadam.”

Līgodziesmu skandēs koru dalībnieki no Rīgas, Siguldas, Līgatnes, Salacgrīvas, Jērcēniem, Barkavas, Ciblas, Rēzeknes, Daugavpils, Līvāniem, Aizkraukles, Baldones, Iecavas, Tērvetes, Brocēniem, Liepājas, Pāvilostas, Alsungas, Ventspils, Rojas, Jaunpils, Jaunmārupes un no diasporas - Grācas Austrijā, Adelaidas Austrālijā, Sentvinsentas un Grenadīnām Dienvidamerikā. Par katru kolektīvu plašāka informācija ir aplūkojama Latvijas Radio 2 mājaslapā, kur pieejama īpaša karte ar līgodziesmas skanēšanas vietām.