ES pilsoņiem iespējams saņemt 800 eiro par neko

© pexels.com

2021. gada 16. jūnijā nevalstiskā organizācija “UBI4ALL” izlozēs savus pirmos beznosacījuma pamata ienākumus (BPI) vienam no aptuveni 10 000 izlozei reģistrētajiem ES pilsoņiem.

Beznosacījuma pamatienākums ir finansēts, izmantojot kopfinansējumu - ikmēneša summa 800 € apmērā tiks izmaksāta izlozes uzvarētājam bez jebkādiem nosacījumiem.

Reģistrēšanās BPI izlozei būs atvērta līdz 14. jūnija plkst. 20:00 pēc Centrālās Eiropas vasaras laika (CEST) ikvienam ES pilsonim, kura vecums ir vismaz 16 gadi. Tīmekļa vietne ir pieejama 20 Eiropas valodās.

Eksperiments nav zinātniska programma, bet paredzams, ka uzvarētāju ziņojumos par to tiks sniegtas skaidras norādes.

BPI ieviešanu ES var uzskatīt par atbildi uz nedrošiem darba samaksas apstākļiem, uz darba tirgus pārveidošanu automatizācijas dēļ, un kā līdzekli, lai stabilizētu patērētāju tirgus pieprasījuma pusi.

Izlozes iniciators Helvigs Fenners (Helwig Fenner) no Vācijas saka: “Mēs bezgalīgajām teorētiskajām debatēm par pamata ienākumiem pievienosim reālās dzīves pieredzi, un tādējādi padarīsim to taustāmu. Faktiski, simtiem ziedotāju ziedoja naudu kādai personai, kura nav spiesta kaut ko darīt. Tātad BPI nodrošina cilvēcei viņu cilvēcību”.

Viņa kolēģe Ana Katarina Nevesa (Ana Catarina Neves) no Portugāles piebilst: “Pandēmijas krīze ir parādījusi, ka miljoniem cilvēku negaidīti varētu saskarties ar nabadzību. Tagad ir laiks atbalstīt ideju par garantētiem ienākumiem ikvienam”.

UBI4ALL darbojas septiņi komandas locekļi no dažādām ES valstīm. Tas tika ierosināts Eiropas pilsoņu iniciatīvas “Sākt beznosacījuma pamatienākumus visā ES” laikā, kuras mērķis ir līdz 2022. gada martam iegūt vienu miljonu parakstu, lai iesniegtu savas prasības Eiropas Savienības Komisijā.

Izklaide

Populārais rīta raidījums "900 sekundes" Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos - ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots, kurš kopā ar Kristīni Garklāvu savulaik aizsāka raidījuma ceļu pie skatītājiem.