Kā pēc karaliskā protokola Elizabetei II jāsēro par vīra nāvi

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Šodien pasauli pāršalca ziņa par birtu karalienes Elizabetes II vīra prinča Filipa nāvi, kurš mūžībā aizgāja 99 gadu vecumā. Kā ziņo britu mediji, atraitne sekos īpašam protokolam, sērojot par aizgājēju.

Karaliene ar savu dzīvesbiedru kopā pavadīja 73 gadus. Viņa princi Filipu sauca par savu "spēku un balstu".

Vīra aiziešana ievērojami ietekmēs britu monarhu gan personiski, gan oficiāli. Pēc paziņošanas par dzīvesbiedra nāvi sākas karalienes 8 dienu sēru periods. Šajā laikā jauniem likumiem netiek izsniegta Karaliskā piekrišana, lai tie stātos spēkā, un valsts lietas tiks apturētas kā cieņas apliecinājums.

Pēc bērēm karaliene turpinās sērot privāti, bet atgriezīsies pie saviem pienākumiem aiz slēgtām durvīm. Elizabete II publiski nebūs redzama vismaz mēnesi, jo pēc atvadīšanās sāksies karaliskās ģimenes oficiālais sērošanas periods, kas ilgst 30 dienas.

2017.gadā pēc divu dienu pavadīšanas slimnīcā Filips 96 gadu vecumā beidza aktīvu līdzdalību oficiālos pasākumos. 2018.gadā viņam tika veikta gurna operācija. Pēc prinča Filipa atkāpšanās no karaliskajiem pienākumiem viņš lielāko daļu laika pavadīja Sandringemas muižā. Karaliene apciemoja vīru, kad vien varēja, jo tā bija vieta, kur viņi abi jutās un izturējās kā normāli cilvēki. Hercogs pavadīja laiku, lasot, gleznojot, rakstot vēstules un pieņemot ciemos draugus.

Filips ar princesi Elizabeti apprecējās 1947.gadā piecus gadus pirms viņa kļuva par karalieni. Viņi bija ilgākais valdījušais karaliskais pāris Lielbritānijas vēsturē.

Pārim ir četri bērni, astoņi mazbērni un desmit mazmazbērni.

Marta vidū princis tika izrakstīts no slimnīcas un atgriezās Vindzoras pilī, kur pandēmijas laikā kopā ar Elizabeti II dzīvoja izolēti no apkārtējās pasaules.

Kad Filips februārī tika hospitalizēts, Bekingemas pils paziņoja, ka princis cieš no infekcijas, bet neatklāja kādas. Vēlāk pils norādīja, ka princis nav inficējies ar jauno koronavīrusu.

Marta sākumā pils paziņoja, ka Filips pārvests uz Svētā Bartolomeja slimnīcu, kur viņam tika veikta veiksmīga medicīniska procedūra jau esošas sirds problēmas dēļ. Pēc tam viņš tika nogādāts atpakaļ Karaļa Eduarda VII slimnīcā, no kuras tika izrakstīts 16.martā.

Princis tika hospitalizēts 16.februārī, un tas bija ilgākais laiks, kādu Filips pavadījis slimnīca.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais