Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide

Noskaidrots, ko cilvēki viskvēlāk vēlas sagaidīt nākotnē

© pexels.com

Pamatojoties uz tiešsaistes platformā "Safer Tomorrow" iesniegto jautājumu analīzi, "Kaspersky" ir noskaidrojis ļaudis visvairāk interesējošās nākotnes tendences.

Kopš palaišanas februāra sākumā platforma, ko darbina pareģojošs neironu tīkls, kas sniedz atbildes uz jautājumiem par svarīgiem nākotnes tematiem, ir saņēmusi vairāk nekā 7000 pieprasījumu no lietotājiem visā pasaulē.

Visvairāk jautājumu bija veltīts automobiļu, pārtikas, veselības un nemirstības nākotnei.

Projekts tika izveidots "Safer Tomorrow", lai palielinātu informētību par iespējamajām sabiedrības un tehnoloģiju attīstības trajektorijām. Starptautiskais kiberdrošības uzņēmums uzskata, ka tehnikas progress sniedz cilvēcei bezgalīgas iespējas, un cenšas padarīt tehnoloģijas drošākas, lai pasaule kļūtu labāka. Tāpat uzņēmums uzskata, ka, jo ļaudis vairāk iepazīsies ar pašreizējām zināšanām par nākotni, jo pārliecinātāki jutīsies par priekšdienām un būs labāk sagatavojušies gaidāmajām iespējām.

Vispopulārākie lietotāju vidū bija ar automobiļiem saistītie temati, sākot no "Kādi būs automobiļi nākotnē?" un tamlīdzīgiem vaicājumiem līdz konkrētākiem pieprasījumiem, piemēram, "Vai ļaudis izgatavos automobiļus pēc individuāla pasūtījuma ar 3D printeriem?" un "Kad parādīsies lidojošie automobiļi?"

Arī interese par pārtiku bija dažāda: kamēr vieni jautāja "Vai nākotnē pārtika būs veselīgāka?", kāds cits apvaicājās "Vai kaķi izbeigs zagt ēdienu?"

Savukārt pārdomas par veselību ietvēra vaicājumus "Vai vēzis arī nākotnē būs nāvīga slimība?" un "Kad mēs izārstēsim visas slimības?"

Tāpat daudzi gribēja saņemt atbildes uz jautājumiem par nemirstību, prātojot "Vai cilvēki reiz būs nemirstīgi?" un pat "Kad mēs varēsim savu saprātu augšupielādēt datorā un iegūt digitālo nemirstību?"

Citi jautājumi, ko ļaudis bieži uzdeva neironu tīklam, aptvēra naudas, mākslīgā intelekta, nodarbinātības un ekoloģijas nākotni. Turklāt daži izmantoja platformu, lai saņemtu atbildes uz personiskiem jautājumiem, piemēram, "Kad es atradīšu mīlestību?" un "Cik ilgi es dzīvošu?" Vairāki interesējās arī par 42 nozīmi - tā ir "Atbilde uz galveno jautājumu par dzīvi, Visumu un visu pārējo" no Duglasa Adamsa "Galaktikas ceļveža stopētājiem".

Neironu tīkls, ko īpaši šai platformai izstrādājusi starptautiskās reklāmas aģentūras BBDO filiāle, izmanto jaunāko mašīnmācīšanās arhitektūru un tehniskos paņēmienus. Tā algoritms ir iemācīts analizēt pieprasījumus un sniegt prognozes, pamatojoties uz datiem, kas ievākti no simtiem tūkstošu saistīto avotu. Šie uzziņu avoti ietver zinātniskās fantastikas grāmatas un žurnālus, noteiktus medijus un emuārus.

Ikviens visā pasaulē var uzdot pareģojošajam neironu tīklam jautājumu par nākotni un saņemt tūlītēju atbildi vietnē www.safertomorrow.online.