Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Izklaide

Rīgas Zooloģiskajā dārzā apskatāms zebras mazulis

© Publicitātes foto/Rīgas Zooloģiskais dārzs

Turpmāk zooloģiskā dārza Savannas mājas zebru āra pastaigu laukumā būs apskatāms Čapmana zebras mazulis, informēja Rīgas Zooloģiskā dārza informācijas dienests.

Līdz šim pastaigu laukumu visas dienas garumā apdzīvoja Grevi zebras Greta un Inaija. Taču turpmāk dienas pirmajā pusē rosīsies Čapmana zebra Dania ar 13.novembrī dzimušo meitu Zaru.

Tās atšķiramas pēc krietni platākām melnajām svītrām, nekā filigrāni un smalki svītrotajām Grevi zebrām.

Skarbo ziemu māte Dania ar mazuli pārlaida plašajos Savannas mājas iekštelpu nožogojumos un pagaidām pastaigu laukumā vēl ir tramīgas, taču, cerams, dažu dienu laikā pieradīs pie plašuma un apmeklētāju klātbūtnes.

Kā informē Rīgas zooloģiskais dārzs, rudenī notika būtiskas izmaiņas Rīgas zoodārzu zebru pulkā. Ilggadējās zoodārza iemītnieces Čapmana zebras Tropu mājas mītnē nomainīja pasaules apdraudēto sugu sarakstā iekļautās Grevi zebras, kuras tika atvestas no Vācijas un Francijas.

Čapmana zebru tēvs Zdeneks uz Feldmana zoodārzu Ukrainā devās kopā ar zebru māti un 2019.gadā dzimušo jaunuli.

Otra zebru māte Dania viņam sekot nevarēja, jo grūsna dzīvnieka pārvadāšana varētu būt bīstama gan mātes, gan nedzimušā mazuļa veselībai un pat dzīvībai. Vasarā, kad jaunā zebra būs jau teju mātes augumā, to kopā ar māti, iespējams, nosūtīs uz Ukrainu, lai tā varētu pievienoties savai saimei.

Eiropas zooloģisko dārzu prioritāte ir tādas sugas, kuru turēšanai un vairošanai nebrīvē ir būtiska nozīme sugas saglabāšanai. Tieši Grevi zebras ir visapdraudētākā zebru suga, kuras pārstāvju Kenijas un, pavisam mazā skaitā, arī Etiopijas tuksnešainajā savannā atlicis vien 2800.

Ņemot vērā labos turēšanas apstākļus, kādus var nodrošināt jaunajā Savannas kompleksā, ir likumsakarīgi, šie dzīvnieki uzticēti arī Rīgas zoodārzam, kurš kļuvis par dalībnieku Grevi zebru Eiropas sugu saglabāšanas programmā.