Bostonas latviešu folkloras un tradīciju kopa "Piektvakara pudurs" atzīmē 40 gadu jubileju

ASV pilsētas Bostonas latviešu folkloras un tradīciju kopšanas kopa "Piektvakara pudurs", piedaloties aptuveni 60 personām, šajās dienās atzīmējusi 40 gadu pastāvēšanu.

Pasākumā ar multimediju datorprezentāciju atskatījās uz kopas darbību - dažādu sarīkojumu organizēšanu, lai atzīmētu latviešu gadskārtas un tradīcijas, to dažkārt darot netradicionālos veidos ar uzvedumiem, kuros iepīti modernas dzejas lasījumi, īsiem referātiem par jaunākiem pētījumiem folkloras nozarē u.tml.

Kopas dibinātāji 70.gados bija toreizējā Bostonas latviešu vidējā paaudze, kuri Latviju atstāja kā bērni un kuri bija ieguvuši izglītību un nostiprinājušies savās profesijās, jau dzīvojot ASV.

No dibinātājiem un "Piektvakara pudura" agrīniem entuziastiem uz pasākumu bija ieradies Merilendes universitātes inženierzinātņu profesors Jānis Melngailis, kurš paralēli "maizes darbam" nodibinājis pēc Latvijas receptēm ceptas rupjmaizes izplatīšanas uzņēmumu "Black Rooster Foods". Starp vakara viesiem bija Latvijas Nacionālās bibliotēkas arhitekts Gunārs Birkerts, kurš neformāla sarunā ieminējās, ka sekojot bibliotēkas ēkas celtniecības attīstībai internetā.

Pasākuma gaitā, aizdedzinot sveces, arī pieminēja mūžībā aizgājušos "Piektvakara pudura" biedrus, tostarp 1994.gadā mirušo dzejnieci un vācu valodas profesori Valdu Melngaili, kura bija Latvijā pazīstamā uzņēmumu vadītāja Nila Melngaiļa māte.

Atskatoties uz folkloras un tradīciju kopas darbību, tika pieminēti agrīni kontakti ar Latvijas folkloras kustību Atmodas laikā, tostarp Latvijas folkloras grupas "Skandinieki" vizīte Bostonā 1990.gadā. Vēlāk, pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, vairāki "Piektvakara pudura" biedri apmeklēja Rīgu un tikās kopējai fotogrāfijai pie Brīvības pieminekļa.

Folkloristu kopa visā pastāvēšanas laikā centusies savās aktivitātēs iesaistīt Bostonas apkaimē studējošos latviešu jauniešus (Bostonas tuvumā ir Hārvardas, Tafta, Bostonas universitātes, katoliskā Bostonas koledža un daudzas citas augstskolas). Pasākumā bija sastopams Tafta universitātes Flečera tieslietu un diplomātijas fakultātes (Fletcher School of Law and Diplomacy) maģistratūrā studējošais Inguss Kalniņš no Latvijas. Atceres pasākumā arī piedalījās biznesa portāla "Nozare.lv" žurnālists Juris Kaža, kurš līdzdarbojās kopas darbībā, kamēr dzīvoja Bostonas apkaimē 70.gados.

Pasākuma gaitā dalībnieki vienojās kopējās tautas dziesmās un noklausījās apsveikumus no līdzīgām kopienām, galvenokārt tā sauktajiem dievturu pulciņiem citviet ASV un Kanādā.

Izklaide

Pagājušajā nedēļā uz sava albuma “Atkal un vēl satikties” prezentāciju ar nelielu koncertu (un pat viktorīnu!) klubā “Blue House” aicināja Inese Ērmane – dziedātāja, kura tandēmā ar šeit dzīvojošo spāņu izpildītāju Havjeru Fernandesu šovasar mazliet sensacionāli uzvarēja “Latvijas Sirdsdziesmā”. Šis triumfs gan viņai droši vien līdz pat mūža beigām uzliks šlāgerdziedātājas zīmogu, lai gan Inesei ir citāds repertuārs, par ko var pārliecināties arī albumā.

Svarīgākais