Bukera balva – Hovardam Džeikobsenam

© Scanpix

Prestižo Bukera balvu, ko reizēm mēdz dēvēt par otru nozīmīgāko aiz Nobela prēmijas literatūrā (tiesa tā apgalvot var vien angliski rakstošās literārās pasaules pārstāvji) šogad saņēmis Londonas rakstnieks un publicists Hovards Džeikobsons (Howard Jacobson) par romānu The Finkler Question.

Naudas izteiksmē otrdienas vakarā notikušajā svinīgajā ceremonijā viņš saņēmis čeku par 50 000 britu mārciņu (40 100 latu). Kā allaž – čekus par 2500 mārciņām ceremonijā, kuru pārraidīja BBC, saņēma arī visi Bukera balvas īsā saraksta nominanti – šogad tajā bija iekļauti seši pretendenti. Kā ierasts, pēc balvas pasniegšanas sekoja tradicionālā komplimentu virtene par uzvarētāju atzītajai grāmatai. Žūrijas priekšsēdētājs sers Endrū Muošens šoreiz paziņoja, ka Finkler Question «ir brīnišķīga grāmata, protams, ļoti jautra, bet arī ļoti gudra, ļoti skumja un ļoti izsmalcināta.» Savukārt pats Hovards Džekobsons tika nodēvēts par «cienījamu balvas ieguvēju.»

1969. gadā dibinātā Bukera prēmija tiek piešķirta reizi gadā. To pasniedz par angļu valodā sarakstītu darbu, bet šī darba autoram ir jābūt vai nu Apvienotās Karalistes vai kādas no Britu sadraudzības valsts vai Īrijas Republikas rakstniekam. Izņemot dažus diskutablus izņēmumus, Bukera balva ir ne prestižs pagodinājums. Parasti pēc tās saņemšanas pasaulē vērojams pamatīgs intereses kāpums par laureāta literāro devumu. Bukera balvai veltītajā oficiālajā mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka pērnā gada uzvarētājas Hilarijas Mentelas romāns Wolf Hall pēc balvas pasniegšanas Apvienotajā Karalistē vien ir ticis pārdots vairāk nekā miljons eksemplāru lielā tirāžā! Tas faktiski nozīmē, ka veiksmes gadījumā uzvarētāju gaida fantastiski komerciālie panākumi tuvāko gadu laikā.

Ja vairākus gadus līdztekus tradicionālajai Bukera balvai korporācija Man pasniedz arī Internacionālo Bukera balvu – tā pirmoreiz tika pasniegta 2005. gadā un to reizi divos gados saņem labākais angļu valodā tulkotais ārzemju autoru romāns. Nākamo balvu pasniegs 2011. gadā un interesanti, ka Internacionālā Bukera naudas prēmiju saņem gan rakstnieks (60 000 mārciņu) , gan viņa darba tulkotājs (15 000 mārciņu).

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais