Ar koncertu Operā atzīmēs Jāņa Mediņa 120 gadu jubileju

Šodien ar vērienīgu koncertu Latvijas Nacionālā opera (LNO) atzīmēs latviešu mūzikas klasiķa Jāņa Mediņa 120 gadu jubileju, aģentūru LETA informēja LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Koncertā skanēs fragmenti no Mediņa operām "Uguns un nakts", "Dievi un cilvēki", "Sprīdītis", simfoniskā mūzika, klavierkoncerts un citi skaņdarbi.

Pie diriģents pults būs Andris Veismanis, koncertā piedalās pianists Reinis Zariņš, LNO solisti Aira Rūrāne, Andris Ludvigs, Olga Jakovļeva, Ieva Parša, Ilona Bagele, Kristīne Gailīte, Inga Šļubovska, Krišjānis Norvelis, Jānis Apeinis, Rīgas Doma kora skolas audzēknis Patriks Stepe, LNO koris un orķestris.

Diriģents un komponists Jānis Mediņš ir latviešu akadēmiskās mūzikas atslēgpersona: latviešu mūzikas klasiķis, latviešu nacionālās operas pamatlicējs un skaistu melodiju autors.

Mediņa mūžs ir cieši saistīts ar Latvijas likteņgriežiem. Komponists veidojās un tapa kopā ar Latvijas valsti - tieši neatkarības cīņu laikā viņš sāka rakstīt operu "Uguns un nakts" un kopā ar šo valsti piedzīvoja visu tās spožumu un postu. Latvijas Konservatorijas profesors, Operas un Radiofona orķestra diriģents, neoficiālās nacionālās himnas "Tev mūžam dzīvot, Latvija!" autors kopš 1944.gada vairs nedzīvoja Latvijā un viņa daiļrade līdzinās pārstādītam ziedam.

Dalīdams ar Alfrēdu Kalniņu latviešu klasiskās nacionālās operas pamatlicēja godu, viņš ir arī pirmā klavierkoncerta (1932), pirmā baleta "Mīlas uzvara"(1934), pirmā klavieru trio (1930), pirmo viendaļīgu simfonisku tēlojumu ("Imanta" (1923), "Zilais kalns" (1924)) autors.

Svarīgākais