Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Šonedēļ gaidāms vēsturisks motoparaplānu pārlidojums virs Rīgas

© Publicitātes foto

Ar mērķi iepriecināt Rīgas iedzīvotājus un viesus šajā rūpju pilnajā laikā, rosinot cilvēkus pacelt skatu uz debesīm un atcerēties, ka dzīve ir jādzīvo krāšņi un ar smaidu sejā, šonedēļ virs Rīgas ir ieplānots vēsturē pirmais motoparaplānu pārlidojums grupā.

Kā informēja Latvijas Paraplanierisma federācija (LPF), lidojums ir saskaņots atbilstošās institūcijās - ar Latvijas Gaisa satiksmi un Civilās aviācijas aģentūru un Rīgas domi - un notiks kādā no laikiem, kad ir apstiprināta gaisa telpas daļēja slēgšana citu mazās aviācijas lidojumu veikšanai virs Rīgas un atbilstoši piemērotākajai laika prognozei - 23., 24., vai 25.oktobrī laikā no pl.8.00-10.00 vai pl.14.30-16.30. Lidojumā piedalīsies līdz 15 Latvijas labākie motoparaplānu piloti - saukti par Karlsoniem. Lidojums tiks veikts pēc iepriekš saskaņota maršruta: Lidosta Spilve - Rīgas Tirdzniecības osta - Purvciems - Dreiliņi un atpakaļ un ilgs aptuveni stundu.

Ideja par Karlsonu pārlidojumu virs Rīgas grupā ar mērķi popularizēt parapalnierismu Latvijā pilotu vidū tika auklēta jau vairākus gadus. Bet tieši šogad šīs idejas realizācija pilotiem likās jo īpaši iederīgi un šovasar tika uzsākta praktiska lidojuma sagatavošana. Sagatavošanās posmā ir ieguldīts ļoti daudz enerģijas. Motoparaplānu pilotu lidojumu grupās organizēšana ir komplekss process: rezerves nosēšanās laukumu izpēte, saskaņojumu saņemšana, labāko pilotu atlase, pilotu un tehnikas sagatavošana, lidojuma grupā noteikumu sagatavošana un citi būtiski sagatavošanas darbi.

“Vēl tikai pēdējais pilotu drošības seminārs, labvēlīgi laika apstākļi un klāt jau pats lidojums kādā no mums iedalītajiem gaisa telpas virs Rīgas izmantošanas laikiem. Visi piloti un uz zemes iesaistītais personāls ir patīkami satraukti. Nekas līdzīgs Latvijā līdz šim vēl nav ticis īstenots”, tā Dzintars Reiniks, paraplanierisma kluba “Adrenalīns” vecākais instruktors un lidojuma organizators.

“Pieredzes apgūšana lidojot lielās grupās ir pirmais solis pretī formācijas lidojumiem. Formācijas lidojumu laikā piloti gaisā veido dažādas figūras. Es ticu, ka nepaies nemaz tik ilgs laiks, kad Latvijas motoparaplānu piloti mūs priecēs arī ar krāšņiem formācijas lidojumiem!”, tā LPF prezidents Normunds Pakulis.

LPF aicina Rīgas iedzīvotājus un viesus vērst biežāk skatu debesīs un uzsmaidīt pilotiem, tos redzot virs Rīgas, fotogrāfēt un uzņemt video vēsturei, un baudīt krāšņo skatu debesīs šī vēsturiskā pasākuma laikā!