VIDEO: LTV ar Nīmaņa tituldziesmu briest jaunā seriāla atrādīšanai

© Sanita Sparāne/LTV

Jau kādu nedēļu Latvijas Televīzija (LTV) uzstājīgi reklamē savu jauno produktu - komisko ģimenes drāmu “Projekts: Šķiršanās”. Tā pie skatītājiem gan nokļūs tikai pēc pāris nedēļām, šīs nedēļas beigās varēs noskatīties dokumentālu stāstu par seriāla tapšanu, bet jau šobrīd var iejusties seriāla noskaņā ar projekta tituldziesmas “Mazāk raižu” starpniecību.

Gaidot seriāla “Projekts: Šķiršanās” pirmizrādi, publicēta tā tituldziesma - smeldzīgs un rotaļīgs Jēkaba Nīmaņa veikums “Mazāk raižu”. Par to, kā tapa seriāls, un ar ko tas atšķirsies no citiem Latvijā tapušiem daudzsēriju projektiem, pastāstīs dokumentāls stāsts “Projekts: Šķiršanās. Seriāla aizkulises” - tas LTV1 ēterā būs vērojams 23. oktobrī pulksten 22.05. Pats seriāls “ies gaisā” 30. oktobrī. Desmit sērijas garais stāsts ticis uzņemts 23 dienās - operatīvi un intensīvi strādājot uz laukuma un aizkadrā. Tas tiks demonstrēts piektdienās, pēc “Panorāmas”.

Galvenās lomas seriālā atveido aktieri, kuru vārdi komentārus neprasa - Rēzija Kalniņa, Gatis Gāga, Madara Botmane, Ivo Martinsons un Ģirts Krūmiņš. “Projekts: šķiršanās” ir stāsts par vidusšķiras pāri, kuru attiecībās pamatīgu krīzi radījuši Covid-19 pandēmijas ierobežojumi. Nespējot vairs sadzīvot ar vīra neieinteresētību kopdzīvē un saņemot spēku sākt jaunu dzīvi, Laura (Rēzija Kalniņa) pieņem lēmumu šķirties. Aivars (Gatis Gāga) par šo lēmumu nav sajūsmā, taču pieņem aicinājumu šķirties cieņpilni un mierīgi - dodoties pie pāru konsultanta (Ģirts Krūmiņš). Šķiršanās procesā gribot negribot aktīvi iesaistās arī kaimiņos dzīvojošie ģimenes draugi (Madara Botmane un Ivo Krūmiņš), bet Lauras un Aivara pieaugušie bērni (Elīna Vaska un Kārlis Dzintars Zahovskis) uz norisēm vecāku dzīvē noskatās kā uz traģikomēdiju. Izlasot seriāla scenāriju, Rēzijai raisījušās pārdomas par to, ko ģimenēm licis pārdzīvot Covid-19 laiks pavasarī, kā arī jautājumus par attiecībām kopumā. “Ir cilvēki, kuri, iespējams, dzīvo kopā pieraduma dēļ, vai, kā aizkadrā runājām, komforta zonā. Un ne vienmēr šī zona ir komfortabla. Tu esi kā vāvere - tajā ritenī griezies, griezies, griezies… Un tad tas ritenis pēkšņi apstājas, būrītis tiek atvērts, bet tu neej ārā, jo tev bail,” spriež Rēzija.

Seriāla scenārija pamatā ir Igaunijas sabiedriskās televīzijas (ETV) seriāls “Šķiršanās igauņu gaumē”, bet latviešu versijā to iemūžinājusi režisore Linda Olte, kurai “Projekts: Šķiršanās” ir debija seriāla žanrā. Oriģinālā scenārija veidošana un igauņu versijas režija tika uzticēta vīriešiem, un Lindai vajadzēisa domāt arī par to, kur seriālā atklājas vīrieša skatupunkts un kādā lomā stāstā ienāk sieviete. “Ja jāatbild, kurš ir svarīgāks, man šķiet, ka tas ir vīra stāsts, jo sieva visu uzsāk un kuļ, bet mēs vairāk sekojam vīram. Tomēr ir skaidrs, ka tas ir abu stāsts,” vērtē režisore. Seriāla adaptāciju īstenojis pieredzējušais scenārists Ivo Briedis, bet Linda ļoti daudz domājusi par to, kāds būs kadra vēstījums un seriāla stilistika. “Mēs ar operatoru Ņikitu Korņevu ļoti gribējām, lai tas nav tipisks televīzijas seriāls. Lai tas vizuāli izskatās gaumīgi un kvalitatīvi. Ir dažas tādas lietas, ko kompozicionāli pārkāpjam, piemēram, speciāli kadrējām sienu starp cilvēkiem, tā simbolizējot, ka [varoņi] viens otru vienkārši nedzird. Tādas mazās nianses, ko, es pieļauju, skatītājs varbūt nepamanīs,” prāto Linda Olte.

Izklaide

Svinot Gunāra Bindes 90 gadu jubileju, LNMM no 21. septembra līdz nākamā gada 19. janvārim būs skatāma viņa darbu izstāde. Binde savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde "Binde 100-10" atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem.